Opret Log ind
POWER blog: Der er lagt i kakkelovnen til den fedeste e-sportsproduktion
Kasper Alstrup og resten af redaktionen er ved at gøre klar til finaleshowet i TV Syd's efterskoleturnering, der afvikles i aften. Se med bag kulisserne på Danmarks måske fedeste e-sportsproduktion.
Skrevet af: MumaCe    2. april 2017 13:00      

De sidste forberedelser frem mod finalen i TV Syd's efterskoleturnering.

Så er Kasper Alstrup, også kendt som munkefar, tilbage med endnu en blog. Imens hans seneste blog omhandlede produktionen af TV Syd's første shows. Denne blog handler derimod om forberedelserne og dagene op til finaledagen, som er i dag, hvor vinderne af TV Syd's efterskoleturnering i CS:GO bliver fundet.

”BEEP. BEEP. BEEP. BEE…”

Tillad mig at afbryde den ulidelige lyd fra foto-Franks favoritværktøj: En blå lift. Rullende på fire hjul, der – når den bakker – udsender de obligatoriske, ildevarslende lastbilsadvarsleslyde, så ingen er i tvivl om, at nu kommer Frank tæskende gennem studiet i sneglefart på sin egen håndværkerversion af en sportsvogn.

Her ses Frank og hans blå bæst af en mobil-lift i aktion.

Klokken er i skrivende stund 19.31 lørdag den 1. april og jeg sidder i TV SYDs e-sportsstudie. For et år siden havde det været en perfekt aprilsnar, hvis jeg havde påstået, at jeg i dag ville sidde i et færdigbygget, professionelt e-sportsstudie spækket med state of the art gaming-computere, hvor store danske navne såsom Anders Blume, Niels ”rizc” Topp, Casper ”cadiaN” Møller, Andreas ”JERN” Thomsen og Steffen ”3k2” Markussen om 24 timer står klar til at levere et brag af et finaleshow – på DANSK!

Indtil nu har vi kørt et forholdsvist lille setup, men om præcis 24 timer fyldes studiet med 20 personer. Ti efterskoleelever, en håndfuld kamerafolk og de ovennævnte e-sportspersonligheder. Resten af holdet sidder i afviklingsrummet: Lydmand, producer, producerassistent, supervising producer, replay-operatør, observer, admin, serveransvarlig og mig selv som redaktør.

Lur mig, om vi ikke alle kommer til at sidde, med flere sommerfugle i maven end spillerne, og holde vejret i nogle minutter. Der er lagt i kakkelovnen til den fedeste e-sportsproduktion, jeg selv har arbejdet med hidtil. Jeg har selv fået ødelagt min nattesøvn de seneste nætter, så jeg næsten ikke har sovet, fordi jeg er så edderspændt på finalen. Sommerfuglene i min mave skal i hvert fald nok melde deres ankomst.

Sådan så TV Syd studiet ud tidligere på dagen lørdag.

Gamerstole er et must til sådan en turnering.

Teknikken testes inden den store finale.

Anders Blume forårsager ekstase blandt spillerne

Søndag aften bliver kulminationen på to måneders hårdt arbejde. Både for os, der står bag projektet, men især for spillerne. For dem bliver det første gang, at de skal spille direkte fra et TV-studie med forhåbentlig mange, mange tusinde seere.

Alle spillerne fra Frøslevlejrens Efterskole og Højer Design Efterskole har været på besøg for at teste alt deres gear og indstille computerne, så det passer til dem. Det har været fedt at overvære, hvor begejstrede de alle er for at være nået til finalen – og flere af dem er ved at falde bagover af ekstase, når snakken falder på, at Anders Blume skal kommentere lige præcis deres finale.

Og nå ja, at vinderne får muligheden for at møde deres idoler fra Astralis og North, hvor de besøger landets største stjerner i deres træningsfaciliteter, er heller ikke helt ligegyldigt for de unge spillere.

Spillerne havde lørdag til at forberede sig i studiet.

Og den tid skulle bruges fornuftigt!

Sikken voldsom trængsel og alarm…

De første tre uger i marts var et maraton. Den seneste uge har været en vanvittig slutspurt, for ambitionerne er som en solid, sønderjysk bolledej, der er sat til langtidshævning. Det hele vokser og vokser og vokser.

Kristoffer, som er min trofaste fotograf-følgesvend, når vi er ude og lave reportager og indslag, har drønet rundt sammen med mig for at klargøre, redigere og færdiggøre alle de elementer, der skal indgå i finaleshowet. 57 forskellige punkter skal vi nå igennem i løbet af aftenens show – indtil nu har vi haft 10 i de andre programmer, så man kan nok regne ud, at der bliver spillet på lidt flere tangenter i aften.

Undervejs er der blevet samlet gamingstole, pakket computere ud, trukket kabler, bygget en TV-kran, bygget en rundown til showet, testet lys og lyd, briefet spillere samt lavet aftaler med andre medier, der vil komme og dække finalen.

Der har også været mere alvorlige bump på vejen, da SharkGaming pludselig sprang fra som computerleverandør, så vi måtte tage fat i MM Vision i stedet, som i den grad har steppet op på rekordtid. Samtidig valgte Nicolai ”HUNDEN” Vissing at melde afbud med kort varsel, men heldigvis var Steffen ”3k2” Markussen klar på at træde til, så vi har en kvalificeret ekspert til at stå side om side med cadiaN i aften.

Der skal være styr på tingene.

Der bliver løbet stærkt når der er mindre end 24 timer til start.

Gudskelov har vores levende TV SYD-legende, Jytte, været på pletten i de hårde tider. Forleden, da jeg sad i et dybt, mørkt mentalt hul og kiggede fortvivlet ned i det sorte gulv inde i studiet, slentrede Jytte ind ad døren som en frelsende engel:

”Så er der er kage og vaniljeis inde på redaktionen” – og prompte blev studiet rømmet for mandskab. Hold da magleby, hvor får de egentlig aflivet nogle kager i løbet af en arbejdsuge her i Sønderjylland.

"Så er der kage..."

Her er studiet hvor det hele går løs om nogle timer.

I aften håber jeg, at det lykkes for os at sprinte de sidste meter over målstregen med et resultat, der kan løfte niveauet for e-sportsproduktioner i Danmark. Vi begynder cirka klokken 19.30 på Twitch, hvor vi har forberedt et pre-game show inden selve finaleshowet skydes i gang – håber, vi ses :)

Se med her:

#1 Holztan
2017-04-02 13:18
Virkelig flot arbejde. Imponerende I har plads til en jib. Glæder mig til at se med i aften. Erindrer ikke noget lignende er lavet i Danmark før - hvertfald ikke for CS. Alle fremtidige events kommer til at bruge det her som benchmark ;-)
#2 Martin
2017-04-02 13:31
Det er chef.
#3 steady
2017-04-02 13:44
Jeg håber virkelig, at de penge, som her bliver vist det kræver at stable en eSport-produktion på benene, også kan finde vej til de andre, der håber at gøre det samme.

Det er, som jeg husker det fra DK4, som havde en endnu større opstilling inden for Battlefield i 2006 eller sådan noget, virkelig en krævende omgang at sætte det her op. Al mulig respekt for, dels at have fået TV2 med på vognen, men endnu mere, at du/I følger det til dørs Kasper. Og i særdeleshed, at det er bredden som sættes i fokus.

God arbejdslyst.
#4 Holztan
2017-04-02 13:47
Kan huske vi var i et af DK4 studierne med Starcraft 2 (2011 tror jeg) til IeSF kvalifikationerne, og det var altså intet i forhold til det her. Jo, studiet var større. Dog var både produktionskvaliteten onsite såvel som det der gik ud til seerne langt fra hvad jeg har set fra TVS.

EDIT:
Kunne være fedt hvis alle TV2 regionerne tog det her koncept til sig, hvis der er esport skoler nok. Til slut med en national finale på TV2's hovedkanal.
#6 steady
2017-04-02 14:28
Nu snakker jeg også en del år før det. Der var inviteret nogle BF2 (tror jeg nok) hold ind af Rasmus Aikmore Pedersen som den bærende person for eSport-delen. Mit bud er at Jesper Hougaard har været bærende for selve TV-delen.

Men det her setup er ligeglad med at have de bedste spillere. Det er det bedste inden for vært og kommentator-delen. Og det kan jeg meget bedre forholde mig til.

Men det koster usandsynlige summer at gøre det her. Der skal lønnes en masse mennesker, for en masse timer og betales for leje af en masse udstyr. Min forhåbning er, at nogle arrangører forstår hvad det koster, hvis Kasper ellers kan melde det ud. At firmaer, der ønsker det her, får en forståelse af, at man virkelig skal betale kassen for at lønne de her mennesker og få den her produktionsværdi. Og her er det til og med i kontrollerede omgivelser, hvor en masse udstyr sikkert allerede er der inhouse.
#7 Holztan
2017-04-02 15:29
Mon ikke diverse arrangører godt ved hvad det koster allerede, og netop derfor er det sjældent set - fordi man simpelthen ikke evner at samle kapitalen til det? Håber da man i det mindste har haft tanken om at lave noget som det her, men udfordringen har været pengene.

Ud fra min erfaring koster noget som kunne minde om det her mindst omkring de 350.000-400.000 kr. Håber også at det her event i fremtiden er noget danske arrangører vil omtale som: "Vi skal lave noget ligesom TVSyd lavede".

En idé i fremtiden kunne være at det var en service som TVSyd "solgte" til andre TO's, som så kunne have deres live finaler fra deres professionelle esport studie.
#11 steady
2017-04-02 16:22
Og deraf min forhåbning. Spørgsmålet er om en turnerings-arrangør kan finde 350-400.000kr. eller om man skal søge en måde at lave en pæn, fin og koordineret struktur, der koster mindre.

Ellers skal spillere i hvert fald affinde sig med markant mindre præmier og derved markant dårligere hold.

Eller firmaer skal forstå hvad det koster og være villige til at betale differencen mellem et mindre setup og så det her kæmpe nice setup.
#14 n0aH-
2017-04-02 20:47
Meget enig i hvad i siger. Har arbejdet som tvfotograf og producer tidligere, og er i øjeblikket i gang med at se på at starte virksomhed indenfor Esport produktion. TV-Syds produktioner har klart fungeret rigtig godt og ser det helt sikkert som et benchmark for os.
Det kan godt gøre billigere, hvis arrangementerne netop ikke skal ud og købe udstyr og ansætte fagfolk selv - det er det som vi gerne vil klare og have løsninger til i forskellige størrelser, så produktionerne til LANs og events i Danmark forhåbenligt kan få et notch up! :)
#17 munkefar
2017-04-03 11:11
Det føles som om en lille stump af min sjæl bliver opløst i syre, hver gang jeg hører om nye produktionsselskaber, der vil ind og underbyde markedet for at få sin del af kagen.

Der har været været rigelig med low-budget produktioner i e-sport i årenes løb - og er det stadig. Især i Danmark. Svøm imod strømmen i stedet og lav noget, der er fedt.

I stedet for at gå med på de fornærmende lave priser, der tilbydes fra danske events, når de skal hyre dygtige folk ind til produktioner, så hop lige over i den anden båd og tag en fair pris.

Kvalitet koster. Og kvalitet er værd at betale for.
#20 steady
2017-04-03 11:44
Jeg elsker dig og det ved du!

Men de penge er der slet ikke hos arrangørerne endnu. Det er her hele humlen ligger hos CS i Danmark lige nu. Rygterne svirrer om en pris på op mod 20 millioner for at lokke en major til Odense. Lønninger til spillere på 90-150.000kr. om måneden.

Der mangler i den grad nogen der tør at se en investering i en event, eller en turnering som det helt store. Det arbejde dust2 og eSport.dk (hihi) ligger for dagen med at arrangere turneringer mangler at blive værdisat på en måde, hvor firmaer tør at lege med og hvor pengene giver plads til TVSyd-stilet produktion.

Det har du helt ret i, at events/turneringsarrangører nu kan vise frem, men om de penge så sidder løst hos firmaerne, den er svær at spå om.

Noget helt andet er, at det kræver en meget større forståelse fra os arrangører (jeg inkluderer her slet ikke mig selv! :D) for pris og kvalitet. Der bliver hoppet meget lavt over hegnet, da den økonomiske virkelighed påtvinger fokus på områder uden for stream/TV-produktionen endnu.

Tror jeg.
#22 munkefar
2017-04-03 12:06
I know - men som du også siger lidt mellem linjerne, så skal der virkelig bare mere og mere og mere fokus på at trække production value op.

For det kan godt være, man har nogle hundrede eller tusinde gæster i løbet af en event - afhængig af, hvilket dansk event vi taler om - men de seere, der virkelig betyder noget, når man skal måle en events succes, de sidder på Twitch.
#23 steady
2017-04-03 12:15
Og hvis så bare Twitch-viewers var danskere, så de danske firmaer kunne se en stor mening i at ligge penge hos dem, der afholder events.

Enten mangler der en sælger i Danmark, som kan sælge events, eller også er det noget andet.

Måske burde flere danske firmaer prioritere Twitch-viewers ved at forstå, at der sidder mange danskere i blandt de tal. Måske mangler de forståelse for, at det rammer en superkoncentreret målgruppe. Måske mangler arrangørerne en forståelse for at lave et produkt, som er underholdende for flere mennesker.

Men måske er det en kurve, som mangler at krydse hinanden helt endnu. Det kan være, at det bare bedre kan betale sig at få gæster ind fysisk, der skal handle mad og drikke og deltage i turneringer. Og måske er den kurve skåret og man finder først ud af det efter de næste par events på dansk jord, som ligesom benchmarker hvor meget event-delen af eSport er fulgt med hold/spiller-delen.
#24 munkefar
2017-04-03 12:19
Man kan vel bare kigge mod udlandet, hvis de danske firmaer ikke er sultne nok?

Spillene og turneringerne er jo internationale - Copenhagen Games har alle år kunne tiltrække hold fra udlandet og hvis seerskaren alligevel er udenlandsk, så skal sponsoraterne jo bare sælges på, at der sidder mange i udlandet og kigger med.
#25 steady
2017-04-03 12:23
Nu gætter jeg! :D

Men jeg tænker, at der er en del om buddet i udlandet og det er vel også derfor man har set så stort et skifte i CGs tilgang. Hvor det før var verdenseliten der deltog, så er det bare ikke noget, der kan sikres mere. Dertil er præmierne og kampen om samarbejdspartnere blevet for stor. Det ændrer sig måske til næste år - hvem ved.

At skulle betale hold for at deltage er jo også en hurdle, som skal tackles. Der skal findes penge til hoteller, fly og andet, hvis man ønsker deltagelse af de helt store. Maskineriet er blevet ret stort og det er fair. Det får bare nogle følgevirkninger.

Derfor håber jeg inderligt, at vi snart får et stabilt event i Danmark, som får pengene til at hente en produktion som din ind.
#9 Enrique
2017-04-02 15:58
Hvilket hold var det nu Aikmore ejede dengang?
#12 steady
2017-04-02 16:24
Altså han havde Copenhagen eSport i hvert fald - hans forening. Lige nu kan jeg for the love of god ikke huske navnet på de hold han har haft. Det kan noche sikkert!
#13 Enrique
2017-04-02 20:44
Det var lige præcis CPH eSport jeg tænkte på. :) Tak!
#33 NiNK
2017-06-08 09:33
Det er jo bestemt også andre tider hvad eSport angår, kan man sige. Bare anerkendelsen som sportsgren, odds gennem Danske spil, eSports skoler, og så begynder folk at opdage, at der er penge i det - så kommer resten 😄 Thumbs up til SYD 👍
#5 LeffeN
2017-04-02 14:26
LOVE IT!
#8 wake
2017-04-02 15:49
held og lykke <3 :))
#10 Enrique
2017-04-02 15:58
Super lækkert at se behind the scenes!
#15 n0aH-
2017-04-02 20:50
Spændende at se! TV-Syd har udviklet sig siden jeg boede i det sydlige (og var i erhvervspraktik i 10. klasse), rigtig godt at se - stort skulderklap!

Som jeg skrev længere oppe, så kan det her helt sikkert ses som et benchmark til produktioner i fremtiden, og det arbejder jeg også på at kunne få i gang. Fremtiden er lys for dansk Esport.
#16 Sander
2017-04-03 08:38
Ved ikke helt hvor enig jeg er i det her, men har set en del skrive det nu. Der er en del aspekter i det her, som man skal huske på. TV SYD skal jo ikke tænke på at skabe overskud fra den her turnering, de er drevet af licensen og derfor kan de lave programmer og indslag, som bare skal være oplysende om en niche i samfundet, men som aldrig ville være gået på en kommerciel kanal, da der måske ikke er profit i det.

Derfor skal man passe på med at sætte det en til en med når esport.dk fx afholder en dm kval i Odense osv. for det koster altså mange penge at opbygge sådan et studie, have det stående og tilmed hyre de CS-folk og samtidig have hele produktionsholdet ansat.

Så pas på med at tro, at alle bare lige kan gøre det her, det kan de ikke.

Når det så er sagt, så er det helt klart et niveau, som vi skal stile efter, og det kommer også med tiden, hvis danske e-sport turneringer får flere seere, og der dermed er en større eksponering for både arrangøren men også for de sponsorer og annoncører, som er med til at betale gildet. Men jeg har virkelig svært ved at se, hvordan fx esport.dk skal lave sådan en produktion der for top6-10 hold i Danmark, for med præmiepenge og produktion kommer det til at koste hamrende mange penge, og så skal der altså sidde mere end 500 seere på twitch før det kan lade sig gøre.

Men seeretallene vokser, det gør det også på Masters, så det er i den positive retning og det åbner jo op for flere muligheder, men man skal lige huske på, at tingene skal kunne løbe rundt.

Når det så er sagt, super flot arbejde af TV SYD og det er så mega fedt for de her unge drenge, at de får lov til at prøve at spille i disse omgivelser. Forhåbentlig udvider de og måske holder en for top 10 holdene eller noget i den dur ;-)
#18 munkefar
2017-04-03 11:18
Men nu står e-sportsstudiet jo klar på TV SYD.

Hvis man er hurtig, så trækker man lige i nogle tråde og får en god pris på at leje studiet - indgår et samarbejde med TV SYD om at lave produktionen. Viser gårsdagens finaleshow til en række sponsorer, der er villige til at smide penge i kassen til at dække omkostningerne og vupti, så er det nok ikke utænkeligt, at man kan se endnu mere e-sport i fjernsynet.

For det er rigtigt. Starter man fra Adam og Eva hver eneste gang, så er produktioner vanvittigt dyre. Men så lad være med at starte fra bunden. Den dybe tallerken er opfundet og for en gang skyld kan man vise et produkt til interessenter, så de rent faktisk kan SE, hvad der kan lade sig gøre i produktionen.

Med de seertal vi har haft med amatørholdene den seneste måned, så kan jeg ikke se, hvorfor det skulle være svært at finde sponsorer, der vil bakke op om turneringer, hvor niveauet på holdene er højere.
#19 Holztan
2017-04-03 11:31
Tror også man (man = andre event arrangører) skal passe på med at tænke "TVSyd kan kun lave CS events". I har bygget et studie, hvor det (som jeg kan se) er nemt at bygge om til at tilpasse et andet spil eller event. Det er vel egentlig "kun" bannerne bagved som skal skiftes, og en GFX-pakke til diverse skærme i studiet samt on air.

Det er selvfølgelig det åbenlyse valg at lave produktioner for CS, da det er der hvor der er flest penge i, i Danmmark lige nu. Men man kan vel godt forestille sig at turneringer i andre spil kunne benytte det, eller evt. en spiludvikler som vil lave et (meget) lokalt marketing-push i Danmark.
#28 kjemz
2017-04-05 12:18
Det er vel nemt nok at bygge om, men ikke billigt. Der går mange timer i ombygningen af sådan et studie, og de der arbejder på det får en ret betydelig løn (heldigvis, for de gør det sgu godt)
#29 Holztan
2017-04-05 12:25
Nemlig. Men det er stadig billigere end at bygge et studie op fra bunden igen og igen. Og så tror jeg heller ikke at huslejen for studiet er på den dyreste location i DK.
#30 kjemz
2017-04-05 16:19
Det er det helt sikkert. Og nej, det er ikke det dyreste sted at leje, men omvendt er der heller ikke mange, der vil rejse fra KBH til Kolding for at skyde et indslag.
#31 Holztan
2017-04-05 17:02
Tja, hvis man opbygger det rette produkt og koncept som er værd at rejse efter tror jeg nu nok folk vil være villige til at rejse efter det. Danmark er trods alt ikke større.

Transport (og eventuelt overnatninger) for spillere/talent bør også være en del af et samlet event budget - det burde også hjælpe på folks vilje til at komme.
#21 Sander
2017-04-03 11:51
Helt enig, det var også bare for lige at nuancere debatten, for alle kan ikke bare opbygge sådan et studie. Men når det er der, ja så vil det være logisk at bruge. Copenhagen Games bygger jo heller ikke selv Øksnehallen hvert år ;-)
#26 Fromme
2017-04-03 12:51
du er for vild kasper, <3 my man-crush is intact.
#27 kjemz
2017-04-05 12:16
Det har været det fedeste job jeg nogensinde har haft. Håber andre regioner følger trop!
#32 NiNK
2017-06-08 09:29
Det er fandme fint at I engagerer jer så meget og laver så fint et setup..
Log ind eller opret en bruger for at kunne kommentere