To nordamerikanere får 5 års ban af ESIC

De to tidligere Rebirth-spillere får 5 års ban efter en undersøgelse af mulig matchfixing.

Fem års tænkepause.

Det er, hvad de to spillere, amerikanske 4pack og canadiske retchy, har fået af ESIC, der mandag formiddag har offentliggjort en foreløbig status på undersøgelsen af mulig matchfixing i nordamerikanske ESEA-turneringer.

Og det er altså blevet til et fem års ban til hver spiller, der begge har tørnet ud for Rebirth. De to bans er gældende fra 2. april i år og står til at udløbe 1. april 2026.

Foruden de to spillere er også nosraC, der også har været en del af Rebirth, blevet idømt en karantæne på 111 dage, men den karantæne er udløbet.

ESIC's sanktioner har relationer til en lydfil, en transkribering og andet materiale, som ESIC har fået adgang til i foråret. Lydfilen er en samtale mellem nosraC, 4pack og retchy, hvor de tre snakker om at fixe deres egne kampe i ESEA Premier sæson 35, og den blev lagt online i april i år.

nosraC får altså en markant lavere straf, og det skyldes ifølge ESIC, at han ikke har været lige så involveret i skandalen, som 4pack og retchy.

34 personer efterforskes stadig

Sagen er en del af den matchfixing-skandale, der de seneste lange stykke tid har kastet skygger over nordamerikansk CS:GO.

Det kommer sagen dog til at gøre i et stykke tid endnu, da undersøgelsen endnu ikke er afsluttet. Således oplyser ESIC, at de fortsat kigger 34 personer efter i sømmene for overtrædelse af antikorruptionskodeks.

Hvornår undersøgelsen forventes at være endeligt afsluttet, har ESIC ikke meldt ud om.

#1(Med 12 svar)
23. august 2021 kl. 16:43
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Hvis man bruger hele coach-bug skandalen som en form for skæv sammenligning, er det så ikke en smule voldsomt, eller er det bare mig? Forstå mig ret, all in på at straffe folk som udnytter vores fantastiske spil på konkurrence niveau, men det virker voldsomt.
#2(Med 0 svar)
23. august 2021 kl. 17:36
RAVN
Jeg er fuldstændig enig med dig.
#3(Med 8 svar)
23. august 2021 kl. 18:56
Sbrtlsn
Match fixing er da 100 gange værre. Det er jo dybt kriminelt...
#6(Med 7 svar)
24. august 2021 kl. 07:33
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Ikke enig i at det er 100x værre, men bestemt slemt - tror måske "bare" jeg er så træt af snyd (generelt) at jeg kan blive overrasket over de forskellige straffe :-)
#7(Med 6 svar)
24. august 2021 kl. 17:29
Sbrtlsn
Stop nu. Match fixing er ikke at sidestille med coach bug eller wallhack. Det er direkte kriminelt og du kan ryge i fængsel for det. Det er ikke det samme som at snyde i et spil.
#8(Med 5 svar)
24. august 2021 kl. 21:34
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Det eskalerede ganske hurtigt. Nuvel.

Først: Jeg sidestiller ikke snyd eller bugs med matchfixing, men bruger det som sammenligning ift. strafferammen i esports-regi. Hvis du skal fortælle mig at jeg skal stoppe, så skal du også have styr på hvad der skrives og ikke hvordan du tolker det. Nåja, jeg siger heller ikke at jeg ikke mener at X eller Y er/ ikke er kriminelt.

Helt groft, overordnet og med 28 gram salt - hvad sker der så hvis man i en finale, uden at blive opdaget (før senere hen, som her), benytter sig af en eller anden form for snyd, så man i sidste ende vinder 500k, 1mil eller 37 milliarder. Er det så ikke kriminelt?
#9(Med 4 svar)
25. august 2021 kl. 23:17
Sbrtlsn
Du trækker jo en direkte parallel til en at snyde i et spil som det første du skriver.

Der står intet i loven om at du ikke må snyde i et computerspil. Mstchfixing er derimod velbeskrevet og straffen er blevet effektueret flere gange. Både i Danmark og andre lande. Det er har intet med at snyde i et spil. Folk ryger i fængsel for det.

PS. Det hedder et gran salt...
#10(Med 3 svar)
26. august 2021 kl. 11:49
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
"Som en form for skæv sammenligning" .. Hold nu op. Hvis du ikke forstår meningen med hvad, og hvordan, jeg skriver, så kan jeg formodentligt ikke hjælpe.

Du har helt ret ... Og så alligevel, slet ikke. Der står nemlig intet i loven om snyd i computerspil, dart eller fodbold - men, det gør der heller ikke om matchfixing. Jeg er dog ingen juridisk ekspert, eller bogorm, så om jeg tager fejl, skal jeg ikke kunne sige. Omvendt skriver du jo at det er "velbeskrevet" i loven og fortsætter "straffen er blevet effektueret flere gange" - så jeg må antage at du kan smide præcise paragraffer og den slags :-).

Du kan derimod finde regler og meget andet om matchfixing, i de forskellige organisationer og foreninger. Lidt ligesom .. Ah ja, esport. Anti Doping Danmark, eksempelvis, beskriver at man ikke må X og Y når man dyrker fodbold, stangtennis eller badminton - det samme gør langt størstedelen af turneringsarrangører i esports-regi, altså at man ikke må snyde - eller bevidst udnytte fejl i spillet til at opnå en fordel -.

Ah, okay. Tak sbrtlsn. Undskyld, jeg troede du fangede tanken bag "28 gram salt" (du ved, i stedet for 28 gran salt -> 1 gran salt osv), men jeg tog fejl :-)
#11(Med 2 svar)
27. august 2021 kl. 07:44
Sbrtlsn
Det eneste jeg siger er at mstchfixing aldrig skal eller kan negligeres. Det er bedrageri og den lov kan du jo google. Der er flere eksempler på fodboldspillere og cykelryttere der er idømt bøde og fængselsstraffe i Danmark og internationalt. Og desuden en lang række eksempler, hvor beviserne ikke er stærke nok, men hvor spillemønstre (gambling) tydeligt indikerer at der er ugler i mosen. Dog uden at beviserne er stærke nok.

Hav en god dag. Jeg tror ikke vi kommer videre.
#12(Med 1 svar)
27. august 2021 kl. 07:54
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Det tror jeg heller ikke. Men nu er jeg jo blevet nysgerrig - kan du ikke smide et link eller nogle c/p fra den lovgivning der er omkring matchfixing? For jeg kan ikke finde noget.

Kan ikke udtale mig om "flere eksempler på XYZ" uden konkrete eksempler. Jeg kender også til eksempler, men her er det klubben, foreningen eller organisationen som har anmeldt pågældende til politiet for XYZ (....?) som, ultimativt, har givet bøde eller fængsel.
#13(Med 0 svar)
27. august 2021 kl. 14:14
Sbrtlsn
Straffeloven § 279.
For bedrageri straffes den, som, for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding, ved retsstridigt at fremkalde, bestyrke eller udnytte en vildfarelse bestemmer en anden til en handling eller undladelse, hvorved der påføres denne eller nogen, for hvem handlingen eller undladelsen bliver afgørende, et formuetab.

Samt særlovsbestemmelsen i § 10b i Lov om fremme af integritet i idrætten.
Den, som forsætligt uberettiget yder, lover eller tilbyder nogen, der deltager i eller varetager hverv i forbindelse med en idrætskonkurrence på højere niveau her i landet eller i udlandet, gave eller anden fordel for at formå den pågældende til at gøre eller undlade noget, som kan få indflydelse på idrætskonkurrencen, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år, medmindre det er omfattet af straffelovens § 279.

Stk. 2. På samme måde straffes den, der som deltager i eller i varetagelsen af et hverv i forbindelse med en sådan idrætskonkurrence forsætligt uberettiget modtager, fordrer eller lader sig tilsige gave eller anden fordel for at gøre eller undlade noget, som kan få indflydelse på idrætskonkurrencen, medmindre det er omfattet af straffelovens § 279.

Stk. 3. Straffen kan stige til fængsel indtil 2 år, når forholdet er af særlig grov beskaffenhed, navnlig på grund af udførelsesmåden, eller fordi gerningen er udført af flere i forening, eller som følge af omfanget af den pågældende gave eller fordel.


Hvidovre-sagen: berlingske.dk/samfund/et-aars-betinget-faengsel-i-..

Eller den tyske fodbolddommer Robert Hotter.

Eller tennisspilleren (en af rigtig mange) Yana Sizikova.

Der har også været to store matchfixing sager i Italien.

Derudover er der flere eksempler som Korea Okore der får et gult kort på et bestemt tidspunkt i en kamp. Dette er der udorholdmæssigt mange,der kommer fra Blågårds Plads, der har spillet på. Dette endte dog ikke med en dom grundet manglende beviser. Men hvis der er eøg så er der oftest også ild.
#4(Med 1 svar)
23. august 2021 kl. 23:40
Gumle
Coach bug, er en lovlig udnyttelse af et spil, i spillet. Det kan give en straf fra spiludvikler, arrangør etc.

Matchfixing derimod kan give 10 års fængsel.

Det skulle være muligt at se hvor skæv en sammenligning det er.
#5(Med 0 svar)
24. august 2021 kl. 07:32
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Selvfølgelig er det en skæv sammenligning, derfor jeg skriver det. Men i min optik kan man binde en pæn lyserød sløjfe om begge, med banneret "snyd". Derfor jeg er overrasket over forskellen i straffe.

Ja, matchfixing kan give mange års fængsel. Nøgleordet værende KAN. Nu skal der ikke gå Ekstrabladet i den med insinuerende beskrivelser 😃. Tvivlsomt nogle af de implicerede får den slags straf 🙃.
Snakker de vrøvl på internettet? Har de behov for dit indspark? Login eller opret en bruger for at kunne kommentere.