Det er droner som denne, ENCE' nu tidligere partner har solgt uden grundigt baggrundstjek. (Foto: Unsplash)

ENCE dropper partnerskab efter anklager om forsøgt eksport af droner til Rusland

Organisation har afsluttet deres partnerskab med en finsk elektronikbutik.

ENCE har med øjeblikkelig virkning afsluttet deres partnerskab med den finske elektronik netbutik Jimm's PC-Store, der foruden computere og gaming gear også har solgt ENCE' merch.

Det skriver organisationen tirsdag på mediet X.

Samarbejdets ophør skyldes, at Jimm's har solgt i omegnen af 3500 droner til en samlet værdi af omtrent 15 millioner kroner til et andet finsk selskab, der er blevet anklaget for at forsøge at eksportere dem til Rusland i modstrid med sanktioner.

På et online forum skriver Jimm's direktør, Veli Nietula, dog, at ingen droner faktisk er blevet eksporteret.

Baseret på dagens undersøgelser, så er antallet af droner solgt og værdien af salgene tilnærmelsesvis korrekte, men i følge vores informationer så er ingen droner blevet eksporteret til Rusland. Et finsk selskab beskyldt for at eksportere til Rusland er blevet frikendt for disse anklager, skriver direktøren.

Det finske tabloidmedie Ilta-Sanomat skriver, at retten ikke fandt tilstrækkelig bevis for, at dronerne var endt i Rusland.

I følge mediet Iltalehti er dronerne blevet solgt i mindre partier af et par hundrede ad gangen fra april til oktober 2022. Hovedparten af de omtalte droner er DJI Mavic-modeller, som bliver brugt i krigen af både Rusland og Ukraine til at undersøge fjendtligt område og smide granater.

Jimm's direktør anerkender, at de slet ikke har været grundige nok med deres baggrundstjek, og at de faldt i et 'salgsvanvid'. Han skriver samtidig, at de afsluttede forretningsforholdet til det finske selskab med det samme, da de fik besked om mistænkelig aktivitet.

Vi har fulgt instruktionerne fra myndighederne fra begyndelsen og har gjort alt vi kan for at sikre, at produkterne, vi sælger, ikke ender i Rusland. Vi skulle have fået øjnene op for det her noget tidligere, men vi var tydeligvis naive. Vi har også aktivt samarbejdet med de finske toldmyndigheder for at sikre, at de solgte produkter ikke blev eksporteret til Rusland.

Foruden at lave grundigere baggrundstjek af finske selskaber har Jimm's ifølge direktøren nu også stoppet alt eksport til udenlandske selskaber, da det var for svært at lave de nødvendige baggrundstjek.

Manden bag selskabet, der blev anklaget for at eksportere dronerne, Gabriel Temin, blev i marts idømt ni måneders betinget fængsel for at eksporterer forsvarsudstyr. Både han og retten har anket dommen.

Temins selskaber er underlagt sanktioner fra både USA og EU, skriver Ilta-Sanomat.

Snakker de vrøvl på internettet? Har de behov for dit indspark? Login eller opret en bruger for at kunne kommentere.