Nogle CS:GO skins kan købes for omkring 1 kr. mens andre sælges for op til 50.000 kroner (Foto: Valve)

85% anmelder ikke scam: "Politiet får aldrig øjnene op for problemet uden anmeldelser"

Tyveri og svindel i forbindelse med køb og salg af CS:GO skins, der i daglig tale går under begrebet scam, er ikke et nyt fænomen, men selvom det har eksisteret i mange år, er det fortsat et stort problem.

Det viser en undersøgelse lavet via scammed.dk, som er et initiativ Center for Digital Pædagogik står bag.

Ud af 3.000 svarer 2.000 personer, at de har prøvet at blive snydt i forbindelse med køb og salg af skins. Det er dog ikke ensbetydende med, at 2 ud af 3 CS:GO-spillere har oplevet at blive snydt. Det slår Lars Esmarch, der er kommunikationsmedarbejder ved CfDP og redaktør på scammed.dk fast.

Mange finder nemlig vej til scammed.dk, efter de er blevet snydt, men han mener dog stadig, at der er et stort problem med snyd i handlerne med skins.

Både vores egen data og det forarbejde vi har gjort på esportsefterskoler, i Facebookgrupper, blandt store tradere og så videre, viser, at det er et kæmpe problem. Rigtig mange CS-spillere i alle aldre, som går bare det mindste op i skins, har prøvet at blive snydt på et eller andet tidspunkt - mit personlige kvalificerede gæt er, at det er mindst halvdelen. Vores forarbejde, og min fornemmelse stadigvæk, er, at det betragtes som helt normalt og en del af gamet, at man bliver scammet på et eller andet tidspunkt. Selv de helt store tradere har prøvet det og tænkt 'nå ja, lesson learned'.

Det er dog ikke alle, der tager det som en lærestreg at blive snydt, da især de yngste både skammer sig og har svært ved at tale med deres forældre om det.

Især yngre teenagere og børn fortæller os, at de er ret kede af det, at de skammer sig, og især at deres forældre ikke forstår det eller ligefrem er sure på dem, siger Lars Esmarch til Dust2.dk.

Få anmelder det

I undersøgelsen svarer halvdelen af ofrene for scam, at de har konkrete beviser mod gerningsmanden, men trods dette er det kun 15%, der anmelder det til politiet.

En del af dem, der ikke anmelder det, svarer, at de ikke tør anmelde det, mens hele 71% af ofrene for scam ikke anmelder det til politiet, da de ikke tror, at politiet kan hjælpe dem.

Center for Digital Pædagogik er løbende i kontakt med mange ofre, og Lars Esmarch peger da også på, at det lave antal af anmeldelser skyldes manglende tiltro til politiet, og at ofrene selv synes, de er skyld i, at de blev snydt.

Fordi de ikke har tiltro til politiet, og fordi de ofte selv mener, de er skyld i, at de er blevet snydt. Med hensyn til det første, så giver det god mening, fordi det i lang tid har heddet sig, at politiet ikke kan eller vil gøre noget. Og det gælder stadigvæk i mange tilfælde. Mange har den opfattelse, at der er en minimumsgrænse for, hvor meget man skal være blevet snydt for, før politiet vil gøre noget. Politiet siger til os, at det ikke passer, men at de selvfølgelig prioriterer, hvis de sidder med to sager, og den ene er for 500 kr og den anden for 15.000. Så selvfølgelig er det ikke alle sager, de kan efterforske, siger Lars Esmarch og fortsætter:

Den anden grund er, at mange synes, det er deres egen skyld, at de er blevet snydt. F.eks. hvis de går først i en handel. Og det er altså lidt dumt, for selvom man har været naiv, så er der stadig tale om kriminalitet. Hvis jeg stiller min cykel ulåst nede i byen, og den bliver sjålet, er jeg selvfølgelig en tumpe, men derfor er der stadig en eller anden idiot, der har begået kriminalitet ved at tage den.

Men det er vigtigt at anmelde tyveriet, for selvom Center for Digital Pædagogik løbende arbejder på at udrulle omfanget af scam for politiet, er det konkrete anmeldelser, der får politiet til for alvor at prioritere problemet.

Problemet med, at så mange ikke anmelder det, er, at politiet aldrig får øjnene op for, hvor meget det foregår. Vi kan fortælle dem det som samarbejdspartnere, men det er kun en kæmpe bunke anmeldelser af samhandel (når man går først, og ikke får skin eller penge) eller API-scams, der kan få politiet til at prioritere det her. Så derfor gør mange ofre dem selv og andre i samme situation en bjørnetjeneste ved ikke at anmelde det. Så jeg håber virkelig, at flere vil begynde at gøre det. For communitiets skyld.

Dust2.dk har forsøgt at få svar på en række spørgsmål fra politiet, men vi har ikke modtaget svar på vores spørgsmål om blandt andet de 71% personer, der ikke anmelder scam, fordi de ikke tror, at politiet kan hjælpe.

Hvis du skal handle med skins, kan du på scammed.dk finde gode råd inden en handel. Hvis skaden allerede er sket, kan du også få råd og vejledning på siden, hvor forældre også kan skrive ind og snakke med en ekspert.

#1(Med 0 svar)
13. juli 2020 kl. 13:43
ClinT
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Det ku da egentligt godt være man skulle anmelde det alligevel så! Tak for indsigt!
#2(Med 0 svar)
13. juli 2020 kl. 13:50
whitebear22
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 17
Guld Sæsonkort Sæson 18
Jeg har selv siddet som anklager på flere sager vedr. scam ifm. handel med skins. Min opfattelse af det er, at det meget ofte lader sig gøre at få gerningsmændene dømt, da det ofte gennem efterforskningen er muligt at finde frem til gerningsmændenes virkelige identitet.


Jeg synes, at folk, som har været udsatte for scam skal få det anmeldt. Hvis man ikke gør, kommer man i hvertfald aldrig problemet til livs.
#3(Med 2 svar)
13. juli 2020 kl. 14:08
Yossarian
Han er sgu en flot mand, ham Lars...
#4(Med 0 svar)
13. juli 2020 kl. 14:23
Tazh
Det er jo Tazh!
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 17
#7(Med 0 svar)
13. juli 2020 kl. 19:03
yez
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
#5(Med 1 svar)
13. juli 2020 kl. 16:29
Madsen
Er det forsent at anmelde scam 1,5 år efter det er sket
#6(Med 0 svar)
13. juli 2020 kl. 16:56
whitebear22
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 17
Guld Sæsonkort Sæson 18
Det afhænger af, hvilke oplysninger du har, og hvilke der skal indhentes af politiet.
#8(Med 1 svar)
14. juli 2020 kl. 01:34
catrix1337
hvor har man fundet frem til de oplysninger?
#9(Med 0 svar)
14. juli 2020 kl. 10:10
Yossarian
"Det viser en undersøgelse lavet via scammed.dk, som er et initiativ Center for Digital Pædagogik står bag."
#10(Med 1 svar)
14. juli 2020 kl. 12:04
tobach
Jeg synes det er relevant at finde ud af hvor informerede de unge egentligt er på området. Hvor mange forstår egentlig deres forbrugerrettigheder på nettet og hvornår det er gældende?
#11(Med 0 svar)
14. juli 2020 kl. 13:22
whitebear22
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 17
Guld Sæsonkort Sæson 18
Det er ikke et uvæsentligt spørgsmål. Forbrugerlovgivningen er bare utroligt dårligt dækkende, når der er tale om handel mellem to private.

At det vil være en god ide at sørge for, at ungdommen er så oplyst som muligt, er en helt anden sag :)
Snakker de vrøvl på internettet? Har de behov for dit indspark? Login eller opret en bruger for at kunne kommentere.