IEM Katowice er blandt andet én af de turneringer, som ESL står bag.

Her er den saudiarabiske fond bag ESL FACEIT Groups nye ejere

Dust2.dk har taget et nærmere kig på den saudiarabiske fond, PIF, der står bag Savvy Gaming Group, som mandag aften offentliggjorde købet af ESL og FACEIT.

Mandag aften stod det klart, at FACEIT og ESL er blevet opkøbt for nærved 10 milliarder kroner af Savvy Gaming Group, der samtidig har slået de to selskaber sammen til ESL FACEIT Group.

Savvy Gaming Group er ejet af den statsejede saudiarabiske fond, PIF, og det er således fra det saudiarabiske styre, at pengene kommer. Men hvad er PIF egentlig for en størrelse?

Læs med her, hvor vi både kommer omkring flere af de selskaber, fonden ejer, et projekt vi i forvejen kender og et forsøg på at klinke skårene efter et drab på en journalist.

Rigtig mange penge

Inden vi når så langt, starter vi lige med at slå fast, at fonden har aktiver for rigtig mange penge.

For PIF, der står for Public Investment Fund, altså Den Offentlige Investeringsfond, blev grundlagt i 1971 af den saudiarabiske konge med det formål at investere på vegne af den saudiarabiske regering.

I dag sidder den saudiarabiske kronprins Mohammad bin Salman som bestyrelsesformand for fonden, der har aktiver for over 500 milliarder dollars, altså knap 3,3 billioner kroner.

Og gårsdagens køb af ESL og FACEIT er bare en tilføjelse til en i forvejen bugnende portefølje, der tæller lidt af hvert.

Blot for at nævne et par ting, PIF har investeret i:

 • NEOM

 • Meta (Ejer af blandt andet Facebook, WhatsApp og Instagram)

 • Google

 • UBER

 • Boeing

 • Disney

 • Tesla

 • Bank of America

 • BP (Olieselskab)

 • General Electric

 • Lockheed Martin (Leverandør af kampfly til blandt andet Det Danske Forsvar)

 • Blackstone (Investeringsgruppe)

 • Newcastle United F.C. (Fodboldklub)

Derudover har PIF også ejerandele i AccorInvest Group, der ifølge selskabets egen hjemmeside driver 846 hoteller på verdensplan. Langt størstedelen af disse er i Europa.

Det kan sågar være, at du har boet på et af dem, da AccorInvest Group driver store kæder som Novotel, Ibis og Mercure.

Hyrede kommunikationsfirma efter drab på journalist

PIF har dog også - ligesom det saudiarabiske styre - tiltrukket sig en del negativ opmærksomhed.

Ifølge Financial Times hyrede fonden nemlig det amerikanske kommunikationsfirma Karv Communications i februar 2019 for i omegnen af 790.000 kroner om måneden.

Opgaven for Karv Communications var "at forbedre ry og image" for både fonden samt dens ledelse, heriblandt kronprins Mohammad bin Salman. Desuden skulle fokus være på at opbygge tillid og at forbedre relationerne til de vigtigste internationale aktionærer, som eksempelvis virksomhedsledere.

PIF's hyring af Karv Communications kom i kølvandet på drabet på den regimekritiske journalist Jamal Kashoggi, der i oktober 2018 blev myrdet og parteret på den saudiarabiske ambassade i Istanbul.

Det sendte Saudi-Arabien ud i et massivt stormvejr, særligt da CIA i november 2018 hævdede, at det saudiarabiske styre, specifikt kronprins Mohammad bin Salman, stod bag befalingen om at dræbe Kashoggi.

Det hører dog med, at kronprinsen nægter at have været indblandet i drabet.

NEOM-projektet

Som nævnt tidligere i denne artikel står PIF også bag NEOM-projektet, fremtidsbyen, som BLAST i 2020 lavede et samarbejde med.

Det endte dog med at blive skrottet, da både hold, eksperter og fans kritiserede BLAST og tog afstand fra turneringsarrangøren.

Kritikken bundede i Saudi-Arabiens håndhævelse - eller mangel på samme - af menneskerettigheder, som flere menneskerettighedsorganisationer ved flere lejligheder flittigt har kritiseret.

Derudover har NEOM også været anklaget for at fordrive Howeitat-stammen fra den jord, hvor stammen gennem mange år har været bosat. Dette skulle angiveligt udelukkende gøres for at få plads til byggeriet af NEOM.

#1(Med 4 svar)
25. januar 2022 kl. 12:54
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Vanvittige beløber :D. Tror I så der kommer til at blive ansat support-admins til faktisk at kigge på de milliarder tickets der bliver oprettet med spandevis af smurfs, cheaters m.m.?
#2(Med 1 svar)
25. januar 2022 kl. 12:58
Sander
DPL Admin
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 17
Måske det er anderledes fordi vi er FACEIT Partner, men vi har gode erfaringer med, at FACEIT går vores indberetninger igennem. Nogle gange går der lidt tid pga. mange henvendelser, men synes egentlig de er ret gode til at få det gjort.
#14(Med 0 svar)
25. januar 2022 kl. 19:19
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Yeah, forestiller mig det "Partner"-skilt bidrager en smule, ligesom når kendte folk offentligt tweeter om XYZ, så går det relativt hurtigt med at der sker noget. Er man premium er min opfattelse også at der sker noget, langt hurtigere end hvis man ikke er premium.

Jeg har talrige reports på deciderede cheaters, som er mange måneder gamle, hvor profilerne stadig er aktive og der ikke er sket noget - tilfælde hvor der ikke er nogen tvivl what-so-ever om de snød eller ej :D
#10(Med 1 svar)
25. januar 2022 kl. 15:31
Sukkerfar
Mon ikke at alle smurfs og cheaters fremover bare havner i en tilfældig slåskamp og ender op som døde og parterede ligesom Khashoggi? ;)
#13(Med 0 svar)
25. januar 2022 kl. 19:16
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Haha, jeg tænkte også på at filtrere noget af det ind, eller måske lidt sjov om at de som support stab kunne ansætte folk fra Nepal .. Men .. #Tosoon, måske? :D
#3(Med 5 svar)
25. januar 2022 kl. 13:05
JinXXX
Sådan kan man også vinkle den. Så ved vi da hvor i står på redaktionen. Lol.
#4(Med 0 svar)
25. januar 2022 kl. 13:22
str1x
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Hvordan ville du have vinklet den?
#6(Med 2 svar)
25. januar 2022 kl. 14:10
DOMINA7HOR
De udlægger jo egentlig bare tingene som de er, uden decideret kritik af Saudi regimet, så jeg kan ikke rigtig følge din kommentar.

Det er rent faktisk et godt skriv, som fortæller om folkene bag og de projekter de også er involverede i. Ganske informativ. Og i det mindste er det ikke en nyhed om Pimp der har Covid, men rent faktisk et relevant og informativ skriv.
#7(Med 0 svar)
25. januar 2022 kl. 14:24
Nordby
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
+1
#12(Med 0 svar)
25. januar 2022 kl. 18:28
Daffestah
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 17
Guld Sæsonkort Sæson 18
+1
#8(Med 0 svar)
25. januar 2022 kl. 14:26
sn0lle
jeg syntes den er som den skal være. informativ og objektiv.
#5(Med 1 svar)
25. januar 2022 kl. 13:47
DH_JanLund
Godt nok en rykket artikel 🤜
#9(Med 0 svar)
25. januar 2022 kl. 14:44
Hateville
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Hvad betyder det, at en artikel er "rykket"?
#11(Med 0 svar)
25. januar 2022 kl. 18:08
RAF
Saudi fortsætter som forventet sin sports washing. Der er ingen grænser for hvad man kan med penge
#15(Med 0 svar)
25. januar 2022 kl. 21:38
PillerPaller
De er simpelthen så ulækre ...
#16(Med 0 svar)
27. januar 2022 kl. 13:07
Hunt
Det er sjovt som folk hater på den fond, well kan da godt se hvorfor. Men det virker til at folk bare har lukket øjnene for de tidligere ejerere samt alle mulige andre folk med penge.

Når usa bomber et land er det ok, men hvis qatar gør det samme er det slemt og de skal straffes.

Når kina vil lave 5g og spionere på os er det skidt, men når usa siger det er skidt. Men kun fordi de selv vil lave vores 5g og selv spionere.
Snakker de vrøvl på internettet? Har de behov for dit indspark? Login eller opret en bruger for at kunne kommentere.