Kjaerbye: "Jeg forstår det stadig ikke"

Kjaerbye skiftede til Astralis for et par uger siden, og derfor har Dust2.dk hevet fat i den 18-årige spiller til en snak om hans udvikling, hvordan det er at spille hos Astralis og meget mere.

Danmarks absolut bedste Counter-Strike: Global Offensive hold, Astralis, hentede for blot to uger siden det unge talent, Markus "Kjaerbye" Kjærbye fra Dignitas, ind i varmen. Det er sådan et skifte, som rigtig mange unge drenge også drømmer om at lave en dag, hvor man træder helt op blandt stjernerne.

Kjaerbye har kun fået debut for Astralis online, hvor han gjorde det fænomenalt. Nu står den dog på hans første LAN sammen med sit nye hold, og det er næsten det største, det kan blive, nemlig ELEAGUE. Turneringen er rigtig hyped, da kampene både bliver transmitteret i direkte TV i rigtig mange lande, mens også Twitch viser dem.

Dust2.dk har haft fat i Kjaerbye inden hans debut i ELEAGUE, hvor snakken både faldt på hans nuværende hold men også på emner som hans lynkarriere, samt nogle gode råd til at nå toppen.

Det er nærmest kun halvandet år siden, du kom frem på scenen, og nu spiller du for Astralis. Er det gået op for dig, hvor hurtigt det er gået?

Det tror jeg faktisk ikke, det er. Det er sjældent jeg sidder derhjemme og tænker over, hvor langt jeg er egentlig nået, og hvor tilfreds jeg egentlig er med min udvikling som spiller. Jeg tror mere, at jeg er typen, som med det samme sætter nye mål, og det kan til tider også få mig til at være meget selvkritisk, men i sidste ende tror jeg, det er en bedre egenskab end det modsatte, fordi jeg aldrig stiller mig tilfreds med, hvad jeg har opnået i livet og i stedet bare sætter et nyt og endnu større mål forude. 

Når man pludselig spiller for Dignitas og dernæst Astralis må det ændre meget ved ens liv. Hvordan har du det med denne ændring?

Det er faktisk med lidt blandede følelser, hvis jeg skal være helt ærligt. Det er sværere, end jeg måske lige havde troet i første omgang - at sige farvel til nogle så gode venner, som dem jeg havde på dignitas-holdet, men når det er sagt, var det jo min egen beslutning, og først og fremmest tog jeg den fra et karrieremæssigt synspunkt. Det er meget få, som får chancen for og gør sig fortjent til sådan et tilbud, så jeg var meget beæret over muligheden, og jeg er utrolig glad for den hurtige forhandlingsproces, som i øvrigt i høj grad også skyldes mine tidligere teammates, som støttede mig i valget og var ærlige og indrømmede, at det var en chance, de end ikke selv ville lade glippe. Så er jeg i bund og grund vildt spændt på det her nye eventyr, som Astralis-tilbuddet har givet mig, og det altid fedt at prøve noget nyt og tilmed nye udfordringer.

I forhold til practise osv. har det ikke ændret så meget. Vi trænede i forvejen hårdt for at forbedre os på mit seneste hold, så jeg er vant til og elsker at lægge timer i holdet og allerede se vores spil forbedre sig fra dag til dag. Den største forandring er at skulle lære deres taktikker helt fra bunden af. Før havde jeg et stort indblik i vores spillestil, og derfor havde jeg meget nemt ved at byde ind og havde en, i mine øjne, “god” forståelse for, hvornår og hvordan de diverse runder skulle spilles. 

Hvordan tager dine venner og din familie det, at du pludselig er en af Danmarks bedste spillere?

Alle tager det skam meget som forventet. Folk støtter mig i mit valg og er tilmed endnu mere oppe og køre over det, end jeg faktisk selv er. Så jeg er selvfølgelig glad for, at de også kan få glæde ved det går mig og ikke mindst min karriere rigtig godt. Hvis jeg skal være ærlig, så kan det til tider selvfølgelig godt være lidt trættende, når jeg skal fortælle hele historien om mit nye hold osv. men det har jeg selvfølgelig vænnet mig til, fordi det jo er et meget unikt job, og de fleste går helt amok, når de får at vide, at man rent faktisk lever godt af det nu om dage. Det er ærgerligt at have det sådan, men jeg tror ,det har meget at gøre med, at jeg i forvejen bruger så meget tid og mange kræfter på spillet, så når jeg endelig har fri, vil jeg meget oftest snakke, som dengang jeg var en helt almindelig skoledreng.

Vil du afsløre, hvor meget din månedlige løn lyder på, og hvad man som 18-årig dog skal bruge alle de penge til? 

Ja, det vil jeg gerne afsløre, ligesom resten af holdet offentliggjorde det, som det første hold, dengang Astralis blev lanceret tilbage i januar måned. Jeg starter på en lavere løn end de andre spillere, da det var nødvendigt for at gennemføre byttehandlen mellem mig og Cajun. Både det og udelukkelsen for ESL Cologne vidste jeg jo egentlig godt på forhånd, men det synes jeg ville være en latterligt begrundelse for ikke at joine et bedre hold. Jeg tror, det er meget få spillere, som i det hele taget ser det som et almindeligt job og bare spiller for lønnen, da det oprindeligt har været en kæmpe hobby og formentlig også en drøm for mange at kunne leve af en ting man elsker.

Til gengæld er der jo også præmiepenge, som også er en stor del af vores indkomst, så der er massere muligheder for at bevise mit værd og stå i en økonomisk rigtig fornuftig situation, når året er omme. Men ja lige nu går jeg egentlig og sparer de fleste penge op, for inden for nogle år skal jeg ud og investere i en bolig, og jo færre penge jeg behøver at låne desto bedre.

Nu er jeres ELEAGUE debut jo lige om hjørnet. Hvad synes du generelt om hele ELEAGUE konceptet? 

Jeg synes det er et meget spændende projekt, som giver lidt fornyelse og ny spænding, nu hvor det er den første rigtigtige TV-LEAGUE, og det bliver spændende at se, hvor mange “almindelige” mennesker, som får interesse for eSport, og hvad den kan tilbyde først og fremmest som en form for underholdning for seere. Indtil videre har det også levet op til mine forventninger, også fra spillernes perspektiv lader det til, at der ikke mangler noget som helst, så det er altid betryggende at deltage til et event, som har styr på det hele.

ELEAGUE bliver din LAN-debut for Astralis. Selvom du sikkert føler dig klar, er du så ikke lidt nervøs? 

Ærligt talt har jeg ikke rigtig kunne mærke en form for nervøsitet endnu (JINX), men der kommer nok en lille smule på et tidspunkt, men nok ikke noget betydningsfuldt. Jeg tror mere, det er en slags spænding, hvilket altid er godt. Det føles lidt som mit første internationale event om igen, nu hvor det er et helt nyt hold og ikke bare “endnu” et event, som er den følelse, man til tider får, hvis man deltager til mange lige i træk. Så ja, jeg er som sagt virkelig spændt, men ikke kun for ELEAGUE, men generelt for hele juni måned, som også byder på DH Summer & ikke mindst ECS LAN Finaler i London, hvor jeg også tror, familien tager et smut forbi, på trods af de var til stede i den kæmpe arena og så mig spille i kvartfinalen mod EnVyUs til Dreamhack Malmö. 

Hvis vi kigger ti år frem, så er du nok ved at nå en alder, hvor musen skal på hylden. Satser du på et job inden for esport, når din aktive karriere slutter, eller har du en uddannelse i baghånden?

Lige nu tager jeg egentlig bare en dag af gangen og forsøger ikke at spekulere for langt ud i fremtiden. Jeg har ærlig talt ingen idé om, hvor henne i verden jeg er om ti år, men jeg håber bare, at jeg nyder livet og er glad for min beskæftigelse til den tid. Ingen kan spå om, hvor stort esport når at blive, så jeg tror egentlig ikke, der er nogen som helst, der kan forudsige, hvad der sker i branchen de næste par år.

Hvis du her til slut skal give et par gode råd til de mange unge spillere derude, som drømmer om at slå igennem, som du har gjort, hvad vil du så sige? 

Det er et spørgsmål, jeg har fået rigtig mange gange. Jeg føler aldrig selv, jeg har svaret på det bedst muligt, så her kommer mit indblik i, hvordan og hvorledes man får chancen, for det kan ske.

Først og fremmest er der ikke nogen 100% opskrift på, hvordan man bliver “professionel”, fordi det også kræver en portion held i første omgang at få chancen for at bevise sit værd og gribe den, når man endelig får chancen på et semi pro hold. Derudover skal man selvfølgelig have det virkelig fedt med at spille og have lysten og dedikationen til at forbedre sig. Jeg tror også det hjalp mig, at jeg ikke havde planlagt at dedikere mit liv og decideret sigtede efter at blive pro gamer, fordi det hjalp mig til at lave noget fornuftigt ved siden af (studere) samtidig med. Jeg lagde altså intet pres på mig selv, og i bund og grund havde jeg det bare virkelig sjovt med CS, oftest inde på gatherkanalen, hvor jeg dengang garanteret tog det seriøst, som om det galdt liv eller død :D. 

Det er efter min mening også vigtigt at finde balancen mellem ydmyghed og selvtillid. Vær ydmyg i forhold til at indrømme dine egne fejl og prøv at identificer dem, så du i stedet for at benægte det over for dit hold lærer af dem og i sidste bliver en bedre spiller. Prøv at finde dine styrker og svagheder og dermed finde ud af hvilken rolle, du er bedst til. Fx er det oftest bedst, at de mest erfarne spillere har lurker-rollen, fordi det er så sindssygt svært at læse modstanderen og finde den perfekte timing.

Men ja det er bare nogle små råd til, hvordan du i mine øjne har muligheden for at blive pro, men som sagt er der ikke en 100% opskrift på det, og alle er forskellige, så skab vejen for dig selv og vær ikke bange for at drømme stort!

Kjaerbye og Astralis rejser på søndag mod Atlanta, hvor de skal spille deres første kampe ved ELEAGUE om tirsdagen. Her er de havnet i Gruppe C, med NRG og CLG samt landsmændene fra SK Gaming.

#1(Med 7 svar)
3. juni 2016 kl. 19:15
Enrique
Fint interview - dog synes jeg ikke rigtigt, at Kjaerbye svarer direkte på spørgsmålet hvad beløbet lyder på under følgende spørgsmål;

"Vil du afsløre, hvor meget din månedlige løn lyder på, og hvad man som 18-årig dog skal bruge alle de penge til?"
#5(Med 0 svar)
3. juni 2016 kl. 20:48
doktizh
Vinder af Dust2 Masters
Nøglespiller
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Astralis udtalte den gang at de fik 9000$ i grundløn.
#6(Med 0 svar)
3. juni 2016 kl. 20:49
doktizh
Vinder af Dust2 Masters
Nøglespiller
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Så hvis han får lidt mindre, så er det ikke så svært at gætte. Lidt mere end i Dignitas, lidt mindre end resten af Astralis :)
#7(Med 4 svar)
3. juni 2016 kl. 21:01
fbyskov
Major deltager
Vinder af ELEAGUE Major 2017
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Han har skrevet under på en millionkontrakt i løn frem mod slut 2017. Hvordan løntrin er må han selv fortælle, hvis han lyster. Håber, det giver et ok indblik :)
#8(Med 0 svar)
3. juni 2016 kl. 21:08
enuR-
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Tak for info, altid nice at kunne følge lidt med ude fra! :)
#9(Med 0 svar)
3. juni 2016 kl. 22:54
Enrique
Alright, jeg anede ikke hvad grundlønnen lå på, da jeg ikke havde fået det med fra starten af.
#11(Med 0 svar)
4. juni 2016 kl. 06:25
DMGZ
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Sølv Sæsonkort Sæson 15
tak for info!
#13(Med 0 svar)
4. juni 2016 kl. 12:50
dAHL
Std løn for en 18 årig, av
#2(Med 0 svar)
3. juni 2016 kl. 20:11
Guld-Lasse
Fint interview, men lær dog lige at sætte nogle kommaer. Det ødelægger virkelig læsningen at de bare er kastet ind med en skovl. Siger ikke det behøver at være perfekt, men come on?
#3(Med 0 svar)
3. juni 2016 kl. 20:22
k0mpleX
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Mener stadig at det var det rigtige for Kjaerbye! Fantastisk spiller, som uden tvivl er blandt verdens absolut bedste. Held og lykke til ham. :)
#4(Med 0 svar)
3. juni 2016 kl. 20:35
znaveeh
"I 2014 fim ha chancen i Wolves til NPF - i 2016 får han chancen i Astralis til ELEAGUE."

Korrektur ville være skønt men ellers en fin artikel :)
#10(Med 3 svar)
3. juni 2016 kl. 22:54
Holztan
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Guld Sæsonkort Sæson 15
Hvor er det bare pisse ærgerligt han ikke kan deltage i Køln. Havde virkelig set frem til at denne gang skulle det sgu være - også selvom der havde været med CajunB.

Men når de bare ud af gruppespillet giver jeg sgu en omgang i lufthavnen :D
#14(Med 1 svar)
4. juni 2016 kl. 18:20
tobach
Ja det er sgu lidt ærgeligt, men jeg må indrømme at reglen giver god mening.
#15(Med 0 svar)
4. juni 2016 kl. 18:25
MENIX
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Det er træls, men fair og forståligt nok! :).
#16(Med 0 svar)
5. juni 2016 kl. 08:40
SNAZ
det gør de!
#12(Med 0 svar)
4. juni 2016 kl. 08:59
tuenbabz
Vinder af Dust2 predictions - DreamHack Masters Las Vegas 2017
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
God artikel. Stærkt at vi har så mange gode spillere i danmark :)
#17(Med 0 svar)
6. juni 2016 kl. 14:49
McLoud
Super fedt med interviews med de danske stjernespillere!
Snakker de vrøvl på internettet? Har de behov for dit indspark? Login eller opret en bruger for at kunne kommentere.