Støt op!

Det har været fem hårde måneder for dansk Counter-Strike, så det er tid til at overveje, om man selv bør gøre mere.

GGW aflyser.

Copenhagen Games aflyser.

NPF skærer voldsomt ned.

Tricked går konkurs.

Copenhagen Flames går konkurs.

Når man stiller det sådan op, ligner det fem rigtig hårde måneder, der har budt på fem tragedier for dansk Counter-Strike.

Der er helt sikkert mange forskellige aspekter i hver af de fem cases, og der er nok også mange ting, som de selv kunne have gjort anderledes, men et fællestræk er, at økonomien simpelthen ikke kunne holde længere.

Det er meget naturligt, at markedet regulerer sig selv og nogle knækker nakken, men at fem aktører, der betyder meget for talentudviklingen i Danmark, enten aflyser eller lukker, er et meget alvorligt signal, som vi skal tage seriøst.

Jeg kan dog ikke sige, at det kommer voldsomt bag på mig, for når lønningerne skal være høje og præmiepuljerne ligeså, mens det hele helst skal være gratis, skal der hentes absurde summer hjem fra partnere for bare at gå i 0.

Jeg har selv indhentet priser fra både danske og udenlandske firmaer på, hvad det vil koste at få bygget en scene som den til DreamHack Open Tours i 2017 samt produceret to kampe på den.

2 millioner kroner koster det. Og så er der endda ikke regnet leje af arena, computere, præmiepenge osv. med.

DreamHack Open Tours i 2017

Hvor vil jeg hen med det? Måske sætter det tingene lidt mere i perspektiv, for pengene skal i hvert fald komme et sted fra.

Men sket er sket. Vi kan ikke ændre på, at Flames er gået konkurs eller at GGW ikke blev afholdt i januar. Men vi kan gøre vores til, at andre tiltag oplever den støtte, som gør, at disse ikke lukker.

Og det bringer mig frem til min hensigt med dette lille skriv: Støt op!

Om det hedder POWER Ligaen, Esportligaen, FirmaCS, Sorring LAN Party eller noget helt femte, er ikke afgørende. Men hvis der er noget, du mener er fedt, så støt op om det.

Der er snart Gamebox, som investerer massivt i en turnering for de danske CS:GO-hold. Her kan du jo deltage. 7ri streamer som en gal. Ham kan du subscribe til. Den lokale forening har CS:GO-hold. Dem kan du gå på. Og sådan kan jeg blive ved.

Pointen er ikke at fremhæve specifikke tiltag eller aktører, for vi hænger alle sammen. Selv Astralis og Heroic er afhængige af, at talentudviklingen er sund og velkørende på alle niveauer, og talentudviklingens aktører er afhængige af, at Astralis og Heroic præsterer godt og fordrer drømmen om at ende hos en af dem en dag.

Så støt op ved at se, deltage og købe. På den måde kan du gøre en forskel, og meget tyder på, at der er behov for det.

#1(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 10:41
rizc
Sølv Sæsonkort Sæson 15
Sølv Sæsonkort Sæson 17
Godt skrevet. Scenen er kun det vi gør den til. Det kræver at alle hjælper lidt til og gør det de kan 💪
#2(Med 1 svar)
4. maj 2023 kl. 10:51
majez
Jeg kan også fortælle, at mange små lokale eSports steder lukker.. Steder med mellem 5-20 computer pladser. f.eks de små idrætsforeninger der valgte at investere i det før Corona. Nu her efter corona er der slet ikke samme tilslutning til det.

Jeg var træner i Herrested 5853. Vi lukker ned. Der er bla. også et større sted her på fyn der lukker snart. Er ikke sikker på om de har meldt ud, så navnet kommet ikke lige frem nu.

Der skal ske noget hvis man vil holde liv i det.
#11(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 13:01
KarK
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Guld Sæsonkort Sæson 15
Hej majez

Vi sidder i Sørby Esport og tænker over en del måder vi kan understøtte de mindre foreninger (fordi ingen andre gør det)

Om det så er opkøb af maskinerne eller måske at kunne drive medlemmer derned, nye trænere eller ildsjæle

Så kan jeg ikke få dig til at smide mig en mail, også gerne noget kontakt til andre der står i lignende situationer, vi vil gerne hjælpe eller forsøge på det som det mindste :)!

Min mail: [email protected]
#3(Med 1 svar)
4. maj 2023 kl. 11:14
7ri
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 17
Guld Sæsonkort Sæson 18
Sølv Sæsonkort Sæson 15
Sølv Sæsonkort Sæson 16
Sølv Sæsonkort Sæson 17
Sølv Sæsonkort Sæson 18
Det er pisse fedt som der er større og større opbakning til det jeg gør på min stream og alle andre steder jeg befinder mig, og tak for også at nævne det, i sidste ende vil vi jo gerne bare vise hvad vi i DK kan.

Jeg tjener ikke en bondegård på det jeg laver, men jeg laver det fordi jeg kan lide det, og fordi det er skide sjovt, ellers havde jeg ikke gidet ligge alle de timer i det, alt fra design til stream, observer, custom hud eller hvad det måtte være.

jeg støtter selv op med så meget jeg kan, bla. også da dust2 havde guld og sølv badge til ligaen (lidt synd det ikke er der mere, men der var måske alt for meget arbejde i det, kontra den støtte der var. det er pisse synd)

Desværre har det hele bare været gratis for længe, og det er den overgang vi skal overvinde, hvis man kan sige det sådan. fordi jeg hører tit det er latterligt at det f.eks. koster subs for at se Vods ved mig. (det gør mine partner f.eks. ikke og de betaler for at få deres kamp dækket.) jeg har endda også prøvet at kør en stream KUN for subs, og der var da også folk der bakkede op om det, men de ikke helt kunne forstå hvorfor det lige var blevet sådan. men når alt kommer til alt, så koster det bare at holde en stream kørende med så mange timer.

Uanset om det er dust2 eller anden liga der har stream på, koster det at holde det i gang, og hvordan vi skal hjælpe det til livs er f.eks. vi skal være bedre til at kigge med, så der evt. kan laves bedre sponsor aftaler, selvom sponsor ikke hænger på træerne i dag, så vil et bedre seertal hjælpe på det. men når alt kommer til alt, så skal vi bare huske det er os forbruger der gerne vil have underholdning, og den er ikke gratis. selvom man kan finde tons af gratis ting.

Nu jeg selv en del af CSGOPAADANSK og der er tons af gode folk med, men det koster også penge at få lavet en produktion samt at få folk til at dække turneringen. Timerne i forberedelse, gfx m.m. det er bare et større arbejde, og alt det kommer i sidste end jo også til lukke ned hvis ikke der er opbakning til det. det er ikke meget andreledes end når dust2 skal have deres liga dækket, det er også nogen gange en større opgaver i sig selv.

jeg har ikke noget imod at betale for at se noget indhold, om det er TV2/TV3 eller kanal4 hvis der er behov for det ;) så koster det penge, det eneste jeg har et problem med er hvis man betaler for det, så har man også en vis forventning til det indhold at der skal være noget nyt eller eget produceret indhold, og IKKE bare en copy/paste løsning som jeg desværre ser for tit.

Tak for at nævne mit arbejde med streamen, og mange tak til de mange folk der støtter mig på streamen. det gør vi kan blive ved med at vise vi har en masse danske spillere herhjemme som måske bliver det næste skud i stammen, det er IKKE tit vi ser det, hvis IKKE der er produceret indhold omkring jer.

jeg håber dust2 får guld og sølv badges tilbage, for jeg er klar til at støtte op omkring det igen, ligeledes jeg også håber mange andre er. og lige med Lan events, lad os nu komme afsted, så den del også overlever. Gamebox bliver det næste. lad os nu holde en kæmpe fest!
#25(Med 0 svar)
7. maj 2023 kl. 14:43
Ztereo
Godt skrevet mate.

Meget af det her, var faktisk også årsagen til at jeg helt stoppede med at kommentere CS. Bevares, det hele var ikke nær samme størrelse dengang, men alle de timer og kræfter man lagde i det, skulle også kost mindst muligt dengang.

Jeg kan huske at jeg smed en del penge i bedre udstyr, som jeg aldrig har tjent hjem ved at kommentere. Det hele var bare passion for det hele. Ud at dække nogle lans, ses med mates osv. - udelukkende fordi man syntes det var nice.

Alting har jo en vis grænse, og desværre er der stadig ikke fornuftig økonomi nok i det her til, at det ikke primært er passion der skal drive det.
#4(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 11:25
Hippi
Sølv Sæsonkort Sæson 15
Sølv Sæsonkort Sæson 16
Lad os give Gamebox en masse kærlighed så vi ikke mister endnu et event.
#5(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 11:32
BenjaPopperN
Godt skrevet🙌💪 Vi ses til Gamebox🤩
#6(Med 2 svar)
4. maj 2023 kl. 11:41
jakesimon
Rigtig godt skriv og spændende at læse din kommentar og jeg er helt enig i at markedet regulerer sig selv særligt når CSGO investeres med hjerteblod passion og lyst af mange - spillere, ledere og andre interessenter. Det er nok de færreste som kan leve af det.

Spændende at følge uanset..!
#26(Med 1 svar)
7. maj 2023 kl. 19:47
FROYYY
Støttet Dust2.dk med 2 julekugler i 2019
Harte oldboyts lan #2????? Vi støtter op :-)
#27(Med 0 svar)
8. maj 2023 kl. 10:57
jakesimon
ha ha - havde faktisk et tweet forleden hvor jeg lagde en video op fra vores tidligere lan... har lyst til at genoplive det, men kan ikke stå alene med det ;)
twitter.com/Jakesimon75/status/1654097524238557187..
#7(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 11:51
Rubel
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Det er trist at se.. Jeg deltager selv til GameBox med mit Oldboys hold. Det er længe siden at jeg selv har været på lan som spiller, og jeg ser i den grad frem til det.
#8(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 12:19
Vejgaard
Som du selv skriver, er det en trist tid for CounterStrike og Danmark. Men det er også nogle åbninger da der er vedtaget politisk at smide penge efter esport. Jeg tror desværre at ting bliver grebet forkert an da som du selv skriver, handler om store lønninger og hvor skal de komme fra.
Som jeg ser det skal vi begynde at bygge fra bunden. Alle de events vi ser, er forskellige firmaer der selv bestemmer dagsordenen, hvor i traditionelle sport er det helt anderledes. Her kommer et foreningssystem der gør man kan lave nogle turneringer med nogle overordnet regler, man kan smide træner og dommer på kursus under den forenings paraply. I Counter Strike verden er det de store organisationer der bestemmer.
Det gør det meget sårbart da alle står alene, ingen står sammen, alle laver deres eget. Det kunne være sundt for os at stå sammen. Bygge fælles regler, i hvert fald for Danmark. Lad os lave nogle ting hvor alle kan arbejde under nogle fælles rammer. Hvis vi ikke står sammen, tror jeg vi vil se at der kommer små popup virksomheder som kommer med gode tiltag og de kan så leve et sted mellem 2 og 8 år så lukker de ned fordi de personer der startede det op ikke er der mere eller måske de ikke kan få den økonomi hjem.
#9(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 12:57
KarK
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Guld Sæsonkort Sæson 15
Godt skriv Sander.

Der er svære betingelser derude og det kræver en del at holde det kørende kun i CSGO, jeg støtter 100% op om dit skriv.
#10(Med 3 svar)
4. maj 2023 kl. 12:57
Seneberg
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Som efterskole gør jeg enormt meget for at mine elever skal komme ud og opleve nogle små lans også! Det synes jeg der er noget dannelse i, i forhold til hvad gaming også er. Og forhåbentlig få dem o fremtiden til selv at tage afsted til de mindre hyggeevents
#12(Med 2 svar)
4. maj 2023 kl. 13:45
b1ng0_o
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 18
Kan jeg tilføje dig et sted med henblik på en nysgerrig samtale?
#16(Med 1 svar)
4. maj 2023 kl. 14:24
Seneberg
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
#17(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 14:50
b1ng0_o
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 18
Du er tilføjet gamle dreng 😁
#13(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 13:46
b1ng0_o
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 18
Godt arbejde igen Sander 💪
#14(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 14:03
DOMINA7HOR
Godt brølet, Sander!

Der er helt klart et stort arbejde med økosystemet. Et større, bredere og økonomisk stærkere forbunds/foreningsforetagende ville gavne gevaldigt. Og ja, Esport Danmark, øjnene er rettet skarpere mod jer nu, mere end nogensinde før, særligt efter dette: esd.dk/finansloven-er-nu-stemt-igennem-esport-danm..

Jeg ville elske at se en franchise liga i Danmark med et otte hold. Om det skulle være i samarbejde med Dust2 og POWER, eller for sig. Herunder eksisterer divisionerne og diverse andre amatørligaer og turneringer. Alt sammen med i samarbejde med LAN arrangørerne ude i det danske land, samt esportsorganisationerne derude.
#15(Med 4 svar)
4. maj 2023 kl. 14:17
mad0
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Guld Sæsonkort Sæson 17
Guld Sæsonkort Sæson 18
Godt brølt, Sander

For nylig lukkede Campus Vejle også for alle esportsaktiviterne, og jeg mindes at have set/læst et sted, at også Rydhave var nødt til at fyre en af deres ansatte grundet lavere elevsøgning på CS:GO-linjen. Så det virker ikke bare, som om det kun er subtoppen, der bliver ramt, men generelt esport i Danmark som helhed. Jeg ved ikke helt hvorfor, men det er en kedelig og trist tendens.

Jeg har ingen erfaring på, hvordan man kan hjælpe de danske organisationer, men jeg har et bud på, hvordan man kan hjælpe turneringsarrangørerne, som brænder for at hjælpe scenen. Som tidligere spiller oplevede jeg personligt, at mange hold ventede på, om de ville deltage til en turnering, alt efter om andre hold omkring deres niveau eller højere ville komme. Lige præcis sidste års NPF mener jeg mere eller mindre var en succes (udover formattet med bo3 i upper- og bo1 i lowerbracket), og det skyldtes nok også, at man i god tid vidste, hvad der var på spil, hvilke hold der ankom, og at man samtidig havde et par åbne kvalifikationer for "underdogs"-holdene, som man kunne se frem til.

Så for at komme med mit sølle bud på at redde LANs: Arrangørerne kunne lave noget á la NPF med invites, få det hele dækket på HLTV. Og så kunne Dust2.dk evt. løbende dække, hvilke hold der deltager for at øge attraktiviteten.
#18(Med 2 svar)
4. maj 2023 kl. 15:14
stenvang
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Det er også sket et generationsskifte. Den gamle lan identitet og stemning er der bare ikke mere. Som du også skriver. Så skal der invites og HLTV. hvorimod back in the days. betalt alle det samme for at deltage. Og der var ikke ektra vilde perks. Alle var afsted for at få en god hygge weekend.
#19(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 16:36
WitaCasts
Dust2.dk Caster
Dust2 fantasy vinder
Jep, det generationsskifte tror jeg også er båret af at services som FACEIT osv. giver så let adgang til "god" matching på niveau. Rigtigt mange spillere vil hellere sidde og stene FACEIT kampe istedet for at komme ud i hallerne og "miste penge" fordi præmiepengene ikke dækker biletten hjem og det er dårlig EV for dem at deltage.
#20(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 16:36
WitaCasts
Dust2.dk Caster
Dust2 fantasy vinder
.
#22(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 20:52
fremilyset
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Jeg kan sige så meget som at den sene tilmelding er grunden til at mange ikke afholder lans. Du kan ikke forsvarer overfor dine sponsorer at afvikle noget,som du 1-2 uger før ikke ved om bliver som du lovede.

Det kræver et bagland og en medspiller i ryggen, som tør laver en plan over flere år. Det vil sige at du ikke kun skal planlægge et lan, men 3-4 år frem, hvor du afvikler og udvikler. Dine sponsorer og bagland skal kunne se at du leverer et bedre produkt og at man tilpasser sig.
Mange lans har kun afviklet i mange år.

Jeg kan kun anbefale at folk kommer til gamebox. Her har arrangøren selv sine lokaler, hvilket gør at man står langt bedre end alle de lans, som knækket nakken på husleje. Gamebox er en af dem som er kommet for at kunne blive og blive rigtig stor. Bellacentret vil vidst også lave noget, som man kun kan håbe bliver godt.
#21(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 18:08
sirr
Støttet Dust2.dk med 1 julekugle i 2019
Rigtig godt skriv, Sander. Jeg er helt enig i at tingene er blevet dyrere og at lønningerne skal være/ kræves større - men er der ikke også, i nogle situationer, tale om virksomheder og foreninger som ikke har forberedt sig på post-corona-hverdagen igen?

Man hører jo ofte om spilleres forventning til lønninger - oftest (når vi snakker under den direkte sub-top) beløb som virker helt absurde og uden realistisk indsigt (fra spilleren/ spillerne) om hvordan de penge skal fungere som en investering fra virksomhed eller forening.
#23(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 21:12
FaaborgEsport
Foreningsesport har det også svært - det er ikke så sejt at sige at man går til Esport som at man spiller fodbold og måske kommer til talentudtag på OBS u16 et eller andet hold. Forældrene er stadig også dårlig skolet og det vrimler stadig med fordomme blandt HR og FRU Danmark. Vi har haft 86 elever fra 7.klasse i gennem et 4 timers esportsforløb i vores forening om fordomme i Esport - vi "omvendte" en og fik et medlem, resten mener stadig Esport er Roblox, tykke mennesker og chips. Foreningerne skal boostes, der skal være en tydelig råd tråd i talentudviklingen og vi skal tale hinanden op og ikke ned og JA jeg er er skolelærer :)
#24(Med 0 svar)
4. maj 2023 kl. 21:13
FaaborgEsport
*rød tråd
Snakker de vrøvl på internettet? Har de behov for dit indspark? Login eller opret en bruger for at kunne kommentere.