Foto: zowie.benq.com

Anmeldelse af ZOWIE XL2546 DyAC Monitor

Byx går endnu engang i dybden med et ZOWIE produkt og er denne gang dykket ned under ZOWIE's seneste bud på en fantastisk gamerskærm.

Skrevet af Martin "byx" Buhl.

Det er ved at være et års tid siden, at jeg lavede min første anmeldelse af gaming-udstyr til CSGO, som blev udgivet her på Dust2.dk og HLTV.org, og det var faktisk forgængeren til den nye ZOWIE XL2546, som dannede rammerne til den første artikel, jeg lavede, nemlig XL2540, som var den første skærm til gaming med ægte 240 hz.

Kunne du tænke dig at læse anmeldelsen af XL2540, kan du finde den lige her

På det lille års tid siden XL2540 ramte markedet, er der dog også et par gamle legender fra ZOWIE, som er blevet opdateret og relanceret samt anmeldt her på siden, hvilket tæller det nye Celeritas II Keyboard og den famøse G-SR Special Edition med blåt print, som formentlig er den mest populære musemåtte iblandt professionelle CSGO spillere på verdensplan.

Nu har ZOWIE lavet XL2546, som ligner forgængeren XL2540 på en prik, men med en enkelt lille forskel, som faktisk er en ret så stor forskel.

Dynamic Accuracy er nemlig navnet på ZOWIE’s nye type skærmteknologi, som hjælper dig med at kontrollere dit spray og reducerer slørede billeder kraftigt i CSGO.

240 hz, et væld af personlige indstillinger så som Color Vibrance, Black Equalizer, Low Blue Light og så selvfølgelig Dynamic Accuracy der mindsker slørede frames ved hurtige bevægelser på skærmen, når man sprayer, eller der sker mange ting på samme tid.

Men hvad er Dynamic Accuracy så for en størrelse, og hvad betyder det for min spiloplevelse i CSGO? Det ser jeg nærmere på i denne anmeldelse.

Specifikationer

Stort set identisk med ZOWIE XL2540

Som man kan se ovenfor, er XL2546 altså stort set identisk med XL2540. Forskellen er blot at DyAC er tilgængeligt på XL2546.

Flicker-free teknologien vil automatisk blive slået fra når man aktiverer DyAC, hvilket dog ikke har givet nogle forringelser af billedkvaliteten.

I sig selv er flicker-free en teknologi til skærme, som reducerer eller eliminerer skærmflimmer. DyAC giver dog et særligt roligt billede via Strobing-teknologien, der gør, at flicker-free ikke kan operere på samme tid og også er unødvendigt siden at DyAC i sig selv er flicker-free overlegent på alle måder.

En anden forskel på XL2546 og XL2540, er at brightness er skruet ned til 320 cd/m2 imod 400 cd/m2 på XL2540, hvilket skyldes DyAC teknologien.

Ellers er det, som man kan læse sig frem til, identiske skærme, vi har med at gøre, hvilket også betyder at ZOWIE ikke følte noget behov for at ændre på design eller øvrige features på XL2546 kontra XL2540.

Black Equalizer særligt til PUBG spillere

Inden vi fordyber os i DyAC og de videre oplevelser med den nye type skærmteknologi, vil jeg dog komme med en vigtig pointe til de CS:GO spillere, som også er aktive i spillet Playerunknown’s Battlegrounds eller i daglig tale blot forkortet, PUBG.

Den efterhånden velkendte feature på ”Black Equalizer” der findes på ZOWIE skærme, som mange især var glade for i de tidligere versioner af Counter-Strike, har vist sig at være en suveræn feature for spillere i PUBG.

Mørke områder er der nemlig masser af i dette spil, og her vil Black Equalizer være en stor fordel, da det lysner de mørke områder uden at overkompensere for det i den totale skærmoplevelse.

Black Equalizer har stadigvæk sin ret i CS:GO nu om dage, men det var mere i de tidligere versioner, så som CS 1.5 og 1.6, at Black Equalizer slog igennem som værende en næsten uundværlig del af ens spiloplevelse.

Jeg synes dog, at det fortjente at blive omtalt grundet den enorme popularitet PUBG har fået, og også det faktum at mange CS:GO spillere er aktive i netop dette spil.

Nå, videre til det som det hele handler om, nemlig DyAC.

Dynamic Accuracy / DyAC forklaret

ZOWIE, som er en del af BenQ, var nogle af de første tilbage i 2015 til at udgive skærme specifikt til gaming. Det gjaldt modellerne XL2411Z og XL2420Z.

Her næsten 3 år senere, er XL2411Z stadigvæk en af de mest populære skærme til CSGO, særligt for spillere på et minimalt budget, hvilket blot er med til at understrege, hvor vigtigt en god skærm i virkeligheden er for FPS spillere. 

Mange af de øvrige producenter på markedet har fulgt trop med deres egne udgaver af gaming skærme, og de forsøger alle at give den stort set samme oplevelse, altså en minimal mængde slørede frames i ens spiloplevelse.

DyAc er altså ZOWIE/BenQ’s fortolkning af den optimale spiloplevelse skærmmæssigt, og det findes således ikke på andre producenters skærme. 

På XL2546 har du mulighed for at vælge 3 forskellige indstillinger indenfor DyAc. Premium, High og Off. 

Som standard er DyAc indstillet til at være aktiv og sat til højest mulige indstilling, altså Premium, og det giver god mening, siden at det er denne feature, der er fortaleren for, at man skal købe XL2546 fra ZOWIE.

BenQ har lavet en video, hvor man kan se nærmere på hvordan DyAc opleves, og den kan ses lige her:

DyAC i CS:GO

Nu kan vi komme ind til det som det hele handler om. Hvordan føles det at spille CS:GO med DyAC, og gør det i virkeligheden en så stor forskel, som der er blevet proklameret?

Det korte svar er, ja.

Der hvor DyAC gør en forskel, er på bevægende effekter, det vil altså sige modstandere som bevæger sig, ens eget spray og lignende. Alt med aktiv bevægelse profiterer af DyAC.

Ikke fordi jeg vil tage noget fra den generelle oplevelse, jeg havde med XL2540 der, som bekendt, også har 240 hz og er en helt fantastisk skærm, men det kommer i særdeleshed en til gode at billedet fremstår fuldstændigt klart, selv når der sker mange ting på samme tid in-game, og det er hvad DyAC gør.

DyAc minder mig mest af alt om de gamle dage, hvor man spillede Counter-Strike på CRT skærme, og selvom det er mange år siden, så var CRT skærme på deres tid suverænt overlegne og havde stort set ingen motion blur. Denne oplevelse, kombineret med den enorme ”smoothness” ved 240 hz, gør virkelig CSGO til en fornøjelse at spille på XL2546, og jeg er lidt forbløffet over resultatet.

Ens spray vil især blive nemmere at kontrollere, fordi den grafiske effekt fra rekylet ikke længere giver den slørede effekt, som ellers kan påvirke ens syn. Dette kan man blandt andet teste ved at stå og skyde ind i en væg og lægge mærke til hvor meget forstyrrelse, der kommer i billedet.

Skulle man få muligheden for at prøve XL2546, kan man eventuelt teste de forskellige DyAC indstillinger og selv se forskellen i billedets klarhed under action-prægede situationer.

Jeg ved, at chrisJ fra mousesports benytter High i stedet for Premium, hvilket jeg ud fra mine egne erfaringer ikke helt forstår, men der er altså mulighed for personlig tilpasning indenfor DyAC teknologien med både Premium, High og Off.

DyAC & input lag

En af de helt store og uden tvivl naturlige bekymringer, man som spiller får, når en ny type skærmteknologi bliver lanceret, er input lag.

Altså at det skal give en forsinkelse af signalet at benytte den nye teknologi, og det er langt fra optimalt, når vi har at gøre med et spil, hvor hvert splitsekund kan være afgørende for tab eller sejr.

På internettet har jeg læst diverse artikler og set videoer omkring XL2546, og folk fortæller enten at DyAC ikke giver input lag, eller at det skulle være så lidt som 1 millisekund.

Personligt har jeg ikke oplevet lag eller forsinkelse i billedet i forhold til min snart 1-årige oplevelse med XL2540, så jeg tror ikke det er noget man skal bekymre sig om ud fra mine erfaringer.

XL2536 giver dig 144 hz og DyAC

Hvis du ikke har en pc, der kan levere mere end 240 fps konstant, hvilket absolut tilrådes for købere af både XL2540 og XL2546, er der heldigvis en løsning, der gør, at du kan få DyAC og de traditionelle 144 hz til CS:GO.

ZOWIE har nemlig lavet en lidt mere prisvenlig model, som udadtil har samme specifikationer som XL2546, men dog har 144 hz i stedet for, hvilket letter kravene til din pc markant i forhold til at udnytte de 240 hz, som XL2546 opererer med. Vejledende udsalgspris lyder på €429 eller knap 3.200 danske kroner for XL2536.

Du kan således købe XL2536 og stadigvæk nyde godt af de egenskaber som DyAC bibringer, men uden at du eventuelt skal ud og købe helt ny computer i tilfælde af at din pc ikke kan klare kravet om mere end 240 fps konstant.

For mere information om XL2536 kan det læses her.

Valget af skærm afhænger af din PC

Som netop pointeret, er det meget vigtigt at man vælger en skærm med den type opdateringshastighed som passer til ens computer.

Har man f.eks. en helt ny i7 processor med et ordentligt grafikkort og hvad der ellers hører til, og derfor stabilt ligger pænt over de påkrævede 240 fps til 240 hz skærme, anbefaler jeg selvfølgelig at det er det man vælger, men for mange mennesker vil 144 hz f.eks. med DyAC også være en stor fornøjelse at spille på.

Problemet ret beset med at have en skærm der opdaterer hurtigere end ens pc kan følge med, er ganske enkelt at begge ting skal følges ad for at give et ordentligt resultat, hvilket ellers vil give ”tearing” og et billede man føler er fyldt med lag og derfor giver en dårlig oplevelse indenfor alle typer FPS spil.

Har du derfor set dig lun på DyAC, er der både en mulighed til de kraftfulde computere i form af XL2546, men også XL2536 til de lidt mindre, så FPS og HZ følges ad som de skal.

Prissætning

Da ZOWIE sidste år skulle sætte et prisskilt på den nye XL2540 med 240 hz, lød den på €499 eller hvad der svarer til lige godt 3.700 kroner.

XL2546 er en lille smule dyrere, og har således en vejledende udsalgspris på €529 hvilket er lige knap 4.000 danske kroner.

Prisforskellen på de to skærme er dog minimal, og jeg synes at de godt og vel 200 kroner er særdeles godt givet ud, som læseren måske også vil fornemme qua mine oplevelser som udtrykt her i anmeldelsen.

Det er trods alt en ny og meget forbedret type spiloplevelse vi har med at gøre, og det kræver jo noget udvikling og implementering at lykkes med, hvilket koster lidt penge.

Konklusion

Jeg sad faktisk og spekulerede lidt på hvordan jeg skulle formulere min endelige konklusion over det nye flagskib fra ZOWIE.

Som med forgængeren XL2540, som var den første skærm med 240 hz, kan jeg blot endnu engang konstatere, at ZOWIE er førende når det kommer til skærme der er lavet til CS:GO.

Inden jeg fik XL2546 ind af døren tvivlede jeg en del på den nye DyAC teknologi, og om den virkelig skulle kunne retfærdiggøre at man, i mit tilfælde, igen, skulle købe ny skærm hvis man ville have det nyeste af det nyeste.

Jeg kan dog ikke komme udenom at Dynamic Accuracy / DyAC er en særdeles stor fordel og enorm glæde at have til CS:GO. Billedet står klart og flydende som med sin forgænger, men det er når ”helvede bryder løs” in-game og mange ting sker på samme tid, at man virkelig får glæde af DyAC, og det er som regel også her man ofte begår de største fejl, fordi der er så mange forvirrende ting der sker på samme tid og dette kan ofte give et sløret billede.

Har du besluttet dig for at din gamle 144 hz skærm efterhånden er forældet, og at du vil have det bedste på markedet til CS:GO, så er ZOWIE XL2546 for mig det helt naturlige valg.

Med en pris på knap 4.000 kroner er det en sjat penge for alle, men så venter der også et monster af en skærm med 240 hz, DyAC, Color Vibrance, Black Equalizer og jeg skal komme efter dig skal jeg.

Webhallen har den billigste pris jeg kunne finde på nettet som lyder på 3849 danske kroner, og du kan købe XL2546 lige her.

Vil du læse mere om ZOWIE XL2546 kan det gøres på deres hjemmeside via følgende link.

#1(Med 2 svar)
6. december 2017 kl. 10:36
wubz
Skal man så også hente en ny ICC-profil til den her skærm, som har været et problem ved både ASUS' og BenQ's gamerskærme, som kan ses her displaylag.com/icc-profiles/ ? Farverne har været lidt kedelige, mangelfulde og dårligt kalibrerede, som du også nævnte i reviewet tilbage i marts måned.
#5(Med 1 svar)
6. december 2017 kl. 11:34
Messias
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Ja du skal selv lige bruge 30 min på at sætte den op
#7(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 11:48
wubz
Jeg synes der er forskel på at sætte den op med indstillingerne, som man kan ændre på skærmen, og så til at hente en ny ICC-profil, så man kan få de bedste farver.
#2(Med 3 svar)
6. december 2017 kl. 11:25
Compass
Fint review, synes dog du behøver at nævne når du arbejder for Zowie så det ikke bliver et issue :)
#4(Med 1 svar)
6. december 2017 kl. 11:34
Silan
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Ja syntes også det er rimelig mærkeligt at man har en medarbejder af et firma til at reviewe sine produkter uden at skrive det nogensteder.
#12(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 12:44
byx
#10
#11(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 12:44
byx
#10
#3(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 11:32
Messias
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Har den selv og gik fra BenQ XL2430t 144 hz.
Synes ikke den er 4100kr værd men det er en lækker skærm og klart den bedste jeg har prøvet.
#6(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 11:38
Silan
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Jeg købte en god gammeldags Zowie Xl2411 for en uges tid siden, og to ting står rimelig klart;

- TN panel i forhold til farver/kontrast, selv efter en del kalibering (af en amatør, selvfølgelig), stinker stadig i forhold til min 10 år gamle Benq med ips panel.

- 144hz (eller 120hz som jeg kører pt) er lækkert, men ikke helt den revolution folk nogengange betegner springet fra 60->120+ hz som. Måske mine øjne bare er for gamle til at følge med alle de opdateringer :D.
#8(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 12:20
Holztan
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Guld Sæsonkort Sæson 15
Giv mig musen, tastaturet og skærmen i hvid og jeg er solgt.
#9(Med 6 svar)
6. december 2017 kl. 12:35
Graversen
Som jeg forstår det kan DyAc ikke deaktiveres, med mindre du går ind i den skjulte servicemenu. Det du referer til med indstillingerne: "Premium, High og Off" er AMA. Det reducerer godt nok slør og input-lag, men denne indstilling er på de fleste gamer-skærme fra BenQ og hos konkurrenterne, som kalder det noget andet.

Det bør også nævnes, at DyAc kommer på bekostning af Radeon FreeSync (eller Nvidia G-Sync). Det bør dog ikke have nogen reel betydning for seriøse eSport-gamere, for FreeSync og G-sync forringer betydeligt input-lag.

Det sagt, så er XL2546 uden tvivl den bedste skærm til CS:GO.
#13(Med 5 svar)
6. december 2017 kl. 12:50
byx
Det er lodret forkert det du siger.

DyAc kan sagtens deaktiveres med 2 klik, og du skal ikke ind i nogen skjult menu. Du bruger bare S-switch'en og så kan du vælge Premium, High eller Off.

Nej det er ikke AMA. Det er DyAc. AMA er en separat indstilling.

DyAc er ikke det samme som AMA.

Du nævner det selv, er det en bekostning at "ofre" Freesync eller G-sync hvis det giver en masse input lag og derfor er uhensigtsmæssigt for dem skærmen er designet til, altså CSGO spillere?

Har du prøvet XL2546 siden du siger det er den bedste skærm til csgo? For hvis du har, virker det mærkeligt at du siger at AMA er lig med DyAc indstillingerne..
#14(Med 4 svar)
6. december 2017 kl. 12:54
Graversen
Ja, har haft den i noget tid, og jeg har ikke nogen DyAc-indstilling i min menu. Kan du evt. dele et billede af indstillingen på din skærm?
#15(Med 2 svar)
6. december 2017 kl. 12:58
byx
Det lyder godt nok mærkeligt. Jeps her er et billede imgur.com/a/5Ro7k
#18(Med 1 svar)
6. december 2017 kl. 13:07
Graversen
Er det placeret lige under "AMA" i menuen? Der har jeg noget, der hedder DynamicContrast, men det er greyed-out, så kan ikke vælge det.

Jeg har måske fået en lidt tidlig udgave af skærmen ;)
#20(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 13:08
byx
Tvivler på du har en XL2546 :-)

DyAc menupunktet findes under hovedmenuen "Game Settings" og du kan også tilgå den direkte på hovedmenuen med et ikon der ligner et sigtekorn med en mand der løber inde i det.

Det er ikke Dynamic Contrast. Kig bag på skærmen ovenover hullet til dine ledninger og tjek modelnavn. Tror ikke det er XL2546 med DyAc.
#16(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 12:59
empyreaN
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Lyder næsten somom du har fået en XL2540 og ikke XL2546
#10(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 12:44
byx
Jeg har ikke underskrevet kontrakt officielt med ZOWIE endnu, og anmeldelsen er mine egne tanker præcis som alle de øvrige anmeldelser jeg har lavet på sitet og HLTV.org.

Hvis nogle af jer mistænker anmeldelsen for at være biased kan i bare se bort fra den. Det er også sidste anmeldelse fra mig på sitet da jeg som sagt snart underskriver kontrakt med firmaet.
#17(Med 4 svar)
6. december 2017 kl. 13:01
granzales
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Jeg er simpelthen så uenig med, at ZOWIE laver de bedste skærme til CS:GO.

Har du prøvet et af ASUS' bud fx? (specifikt ASUS MG248Q). Jeg tror det er en smagssag, og det er forkert at sige, at de er førende og bedst. Jeg ville til hver en tid vælge ASUS over BenQ i hvert fald, og jeg ved jeg ikke er alene om den holdning. For at argumentere for min holdning, så synes jeg fleksibiliteten i foden/skærmen er bedre på ASUS samt farverne står skarpere.

Når det så er sagt, så laver du et udmærket review. Synes dog stadig det er synd, at du er på nippet til at underskrive en kontrakt med ZOWIE... Det burde I have tænkt over, det gør dit review super utroværdigt og lidt ubrugeligt :D
#19(Med 2 svar)
6. december 2017 kl. 13:07
byx
Jeg havde en ASUS inden jeg købte XL2540 fra ZOWIE som var min første anmeldelse her på sitet fra knap 1 år siden og jeg var super hypet over den kontra MG248QE eller hvad den hed fra Asus som du også kan læse i det gamle review jeg linker i toppen af denne anmeldelse.

XL2546 er essentielt XL2540 med det nye DyAc, så det sætter vel tingene lidt i perspektiv i forhold til troværdigheden?

Det vil jeg lade være op til læserne selv at vurdere. Jeg ville ikke kunne se mig selv i spejlet hvis jeg sad og lavede sponsoreret content. Det er mine personlige oplevelser, tanker og vurdering, og som jeg også har skrevet, hvis man mistænker mig for at være biased, så kan man jo bare se bort fra den.
#21(Med 1 svar)
6. december 2017 kl. 13:10
granzales
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Jeg aner ikke, om det er biased eller ej. Jeg beskylder dig heller ikke for noget, men du skal lige forstå mig ret; det giver folk muligheden for at undre sig, og det må man helst ikke. Så forsvinder ethos-effekten lidt hos eksperten. Det er egentlig bare det, jeg mener :D
#22(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 13:15
byx
Det er helt ok og en fuldstændigt berettiget "mistanke" når jeg er ved at underskrive kontrakt med virksomheden, men det er bare vigtigt for mig at sige at alt det arbejde jeg har lavet med anmeldelser af udstyr til CSGO her på dust2 og HLTV siden tidernes morgen altid har været for at give jer gamere en helt ærlig forståelse for min oplevelse med produkterne fra alle de forskellige producenter til CSGO.

Det vil jeg selvfølgelig ikke løbe fra fordi jeg nu skal arbejde for ZOWIE, men det er som sagt også min sidste anmeldelse da der ellers er en officiel interessekonflikt. Håber det er forklaring nok :D
#24(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 13:42
Graversen
Mit indtryk er, at de bruger mere eller mindre identiske paneler, især i 240 Hz-skærmene fra Acer, Asus og BenQ, for de har den præcis samme besynderlige 24,5" størrelse og tekniske specs. Forskellen er de features og billedeindstillinger, samt fysiske ting som den justerbare fod og S-switch, der adskiller skærmene.

Jeg har et indtryk af, at ZOWIE i langt højere grad end ASUS lytter til CS-communitiet og pro CS-gamere, og at de udstyrer deres skærme med indstillinger, der såvidt muligt gaver CS-gamere. Alene det, at ZOWIE ikke satser på IPS-paneler eller G-sync/freesync, men i stedet udvikler DyAc, understreger deres fokus på spil som CS.

Det sagt, så er jeg ikke bekendt med den skærm du nævner, men på papir minder den meget om ZOWIE's tilsvarende skærm, og i praktisk er forskellen nok ikke betydeligt bemærkelsesværdigt, og så forstår jeg godt hvis en ting som ASUS' fod påvirker dit indtryk.

Jeg er arbejdsskadet som grafiker, så alle TN-paneler ser forfærdeligt ud i mine øjne, men en regelmæssig pro kalibrering hjælper lidt, og i CS er er mine farver alligevel forvrænget og blæst i vejret.
#23(Med 0 svar)
6. december 2017 kl. 13:34
byx
Udover det vi har talt om i tråden indtil videre, vil jeg gerne lige sige sige et kæmpe stort TAK til alle der har læst mine anmeldelser det sidste års tid og givet både ros og ris.

Med mit kommende job stopper jeg naturligt med anmelde udstyr, men derfor vil jeg alligevel sige tak til dette fantastiske community.

Det har været en ære at så mange har lyttet til ens tanker og oplevelser, og jeg er meget taknemmelig for at mit arbejde med anmeldelser nu har ført til jeg skal arbejde for det brand jeg har størst respekt for indenfor esport udstyr, altså ZOWIE.



Så TAK til jer alle sammen, og jeg glæder mig til de nye udfordringer og vil som nævnt altid stå klar til at hjælpe jer hvis i har problemer, spørgsmål eller andet vedrørende ZOWIE eller produkterne, i er altid velkomne til at skrive!



Link til min steam account er på min profil her på sitet.
Snakker de vrøvl på internettet? Har de behov for dit indspark? Login eller opret en bruger for at kunne kommentere.