18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Ansvarligt Spil hos Dust2

Lær om ansvarligt spil, hvordan spilafhængighed kan opstå, årsagerne og de forskellige udviklingsstadier.

Ansvarligt Spil hos Dust2

Spilafhængighed, eller ludomani, er en lidelse som er karakteriseret ved en optagethed af gambling i en sådan grad, at det dominerer en persons liv på bekostning af sociale aktiviteter, arbejde/studie, familieværdier og generelle forpligtelser. Det er dermed en tilstand, hvor en person er domineret af en trang til at spille, selvom personen kan se at adfærden er problematisk.

Jagten på en berusende følelse overskygger de negative konsekvenser ved gambling-adfærden, og det kan i sidste ende have store konsekvenser for personens mentale helbred, og føre til gæld, finansiel kriminalitet såvel som negative konsekvenser i forhold til sociale relationer og velvære.

Hvordan udvikler spilafhængighed sig?

I de fleste tilfælde udvikles spilafhængighed over flere år, og adfærdsændringerne sker ofte gradvist. Udviklingen kan dog også ske meget hurtigere for nogle personer. Typisk udvikles spilafhængighed i tre stadier:

  • Første stadie: Gambleren udvikler en øget interesse for spil og begynder at bruge flere penge. Personen investerer også mere tid i at researche for at øge chancerne for gevinst. Adfærden er karakteriseret ved nøje at udvælge væddemål indenfor visse spil, dog uden at overskygge eller at have negative konsekvenser for personens sociale relationer, såvel som arbejde eller studie. Ofte starter gambling-afhængighed med en stor gevinst, og en trang til at jagte den følelse igen.
  • Andet stadie: Det næste stadie er kendetegnet ved, at personen bruger endnu mere energi, både fysisk og mentalt, på at indsamle information, analysere og evaluere spillet for at øge chancerne for gevinst. I denne fase er der ændringer i personens adfærd, men personen er i stand til at skjule sine problemer fra omgivelserne. Forbruget øges, men de økonomiske problemer er stadig overskuelige. Gambleren kan muligvis også overbevise sig selv om at gambling er en bæredygtig indkomstkilde. Problemet anerkendes ikke, og der opleves et tab af kontrol.
  • Tredje stadie: Spilafhængigheden udvikler sig og indtager en central rolle i personens liv, mens forhold med familie og venner nedprioriteres. Arbejde eller studie nedprioriteres også i høj grad. Gælden øges og personen kan risikere at isolere sig selv. Det kan føre til en negativ spiral, hvor et forsøg på at flygte fra problemerne fører til endnu mere negativ gambling-adfærd.

Når en person udvikler en alvorlig spilafhængighed kan det altså have store konsekvenser både for personen selv, og personens venner og familie, som bliver nedprioriteret. Ofte fører det til social isolation, som i sidste ende kan øge de fysiske og psykologiske konsekvenser for individet.

Årsagerne til spilafhængighed

Der kan være mange forskellige årsager til at en person kan udvikle spilafhængighed. En gambling-lidelse er ofte forbundet med en følelse af skam. Det kan ske for alle, og er ikke nødvendigvis et udtryk for mangel på personlig karakter eller viljestyrke. Nogle faktorer kan dog føre til en øget risiko for at en person udvikler en gambling-afhængighed, og der kan også være nogle eksterne faktorer, som er udenfor personens kontrol. Nogle af årsagerne er nævnt nedenfor:

  • Arvelige faktorer – genetik og familierelationer
  • Sociale faktorer – påvirkninger fra venner, familie og andre sociale grupper
  • Individuelle faktorer – en persons mentale tilstand, biokemi og personlighed
  • Eksterne påvirkninger – medier, reklamer, rollemodeller osv.

Alle disse faktorer kommer i spil og kan tilsammen påvirke en person på forskellige måder.

Nogle mennesker er påvirket af deres venner og familie, mens andre i høj grad føres til spilafhængighed på baggrund af en personlighed der jagter risici, eller eksponering til negativ adfærd fra andre. Der er ikke én måde at gribe ind på tværs af alle mennesker, og derfor er det en svær opgave at komme gambling-afhængigheden til livs.

Hvem bliver afhængig af gambling?

Hvis du føler, at du har et spilproblem, eller hvis du tror at du er afhængig af gambling, er du langt fra den eneste.

Som med mange andre fysiske og psykiske lidelser, kan det være svært at vide hvornår du er afhængig af gambling, og hvornår du har et problem.

Spilafhængighed kaldes ofte et skjult misbrug, og det skyldes at de fleste tegn på misbruget ofte kan forveksles med andre problemer. Reaktionen på spilafhængighed kan også variere meget fra person til person, og derfor er det svært at diagnosticere problemet. Der er dog nogle karakteristika, som man skal være opmærksom på.

Man kan opleve fysiske symptomer såsom hjertebanken, stress, hovedpine, svækket immunforsvar, svedeture, mave- og muskelsmerter og indre uro. Mentalt kan man opleve koncentrationsbesvær, søvnproblemer, rastløshed, depression, angst og selvmordstanker. Adfærdstegn kan inkludere social isolation, problemer med at overholde forpligtelser, irritabel og kritisk adfærd og mentalt fravær. Udover fysiske symptomer, skal man også være opmærksom på negative følelser relateret til gambling og de negative konsekvenser derfra.

Hvis du oplever problemer med gambling, eller hvis du tror at en af dine nærmeste har problemer, så tøv ikke med at søge hjælp og råd fra professionelle rådgivere, som kan hjælpe dig med gambling-relaterede problemer. Gambling Therapy er en global service, som tilbyder gratis praktisk rådgivning og støtte til enhver, som er påvirket af gambling.

Spil altid ansvarligt. Du skal være mindst 18 år for at spille om penge.