Opret Log ind
Meld dig ind i Esport Danmark
Skrevet af: fbyskov    3. marts 2020 20:26      
Lad os starte med at være ærlige; for bare et halvt år siden havde jeg rystet på hovedet af dette emnenavn til blogindlægget. Det måtte være en tosse, der proklamerede noget så absurd.

For ja, sådan var det. Esport Danmark har siden sin levetid i 2007 ikke leveret noget for den brede esportsscene. Dem, der siger andet, lyver. Os, der var her for mange år siden, vi husker, hvordan en kvalifikation til en Source-turnering blev afviklet i CS 1.6. Og så vandt et 1.6-hold selvfølgelig, selvom vi på daværende tidspunkt havde en rigtig solid Source-nation. Og ja, 1.6-holdet tabte med et brag i den international Source-turnering. De historier er der flere af, og jeg er selv gået meget op i dem.

Men jeg er også blevet ældre. Og det der med bare at brokke sig og klage uden selv at ville røre en finger, det går jeg ikke længere ind for. Jeg er blevet klogere. Så i den henseende deltog jeg til Esport Danmarks generalforsamling i oktober. Det var på tide at kigge frem. Og omend planen ikke var at stille op, så endte jeg alligevel med at blive valgt ind. For der skulle gøres noget, hvis ikke det danske forbund skulle ende som Sverige. Og esportsscenen på samme måde være næsten ikke-eksisterende for bredden og semi-pro. Der er - tæt på - kun eliten i Sverige nu. Græsrødderne og broen mellem amatør og pro er væk.

Det bringer mig tilbage til overskriften, og hvorfor jeg rakte hånden op til generalforsamlingen og blev valgt ind. Hvis vi kun kigger i fortiden, så bliver Esport Danmark aldrig til noget. Er der ingen fra esportsscenen, der vil ligge et stykke arbejde, så bliver bredden heller ikke til noget.

Nu har jeg meldt mig ind. Og flere andre gode kandidater er i bestyrelsen.

På de sidste fire måneder har vi effektueret en masse ændringer, og vi har sat en masse projekter i søen. I dag er advisory boardet for Esport Danmark blevet offentliggjort. Det er lokomotiverne inden for scenen. Astralis Group, North, BLAST, TV2, MTG (og DreamHack Sports), rådmand Jane Jegind og Dansk Erhverv er repræsenteret. Det er større muskler, end Esport Danmark før har haft.

I januar meldte vi en ny strategi ud, det var at samle esporten i Danmark. At indfrie det uforløste potentiale. For der er et kæmpe uindfriet potentiale i esport i Danmark. Jeg har brugt de sidste ~12 måneder på at tale med næsten alle, og det er klart. Alle vil gerne, men der har ikke været et sted og samles og løfte.

Så det er målet med Esport Danmark, og advisory boardet er blot en lille del af det arbejde, som ligger. Vi har arbejdsgrupper inden for foreninger og frivillige, uddannelse og undervisere samt det vi kalder 'faste rammer', som er en blanding mellem events, turneringer, semi-pro hold og alt derimellem. Regelsæt ensartet til alle danske events. Stream setup muligt. Ordentlige sceneforhold. Løn til admins, så det er kvalificerede dommere. You name it. Det samme gælder foreninger og uddannelse. Der er masser af punkter, der kan arbejdes med og forbedres i niveau.

Esport Danmark bliver en facilitator for de aktører, der er på scenen. Ikke en konkurrent (derfor ESD er ude af YouSee Esportsligaen, omend vi stadig støtte op om initiativet). Vi kan ikke gøre det hele selv. Derfor allierer vi os med alle dem, vi kan. Og der er stadig mange, vi mangler at høre fra, have en dialog med og få ting til at ske.

Nå, tilbage til overskriften igen: Meld jer ind i Esport Danmark. Vi samler bag scenen alle dem, vi kan. Og politikerne er allerede begyndt at røre på sig, fordi de kan se, at der sker noget. Men de bliver endnu mere villige til at hjælpe med at løfte bredden og sætte ressourcer af til esporten i Danmark, hvis vi kan fremvise stærke medlemstal og en samlet scene.

Jeg er i hvert fald gået ind i kampen, og min røv står i klaskehøjde såfremt det ikke lykkedes at indfri forventningerne i 2020 og 2021. Jeg håber, at andre vil være med og give Esport Danmark en chance på ny. Glem fortiden og se frem. På den måde kan det være, at vi alle kan være med til at indfri det enorme potentiale, som esport har for vores samfund.

Spørgsmål velkomne.

Opdatering 19/6:
Første delmål nået med 5 mio dkk til forbundet. Links opdateret her i bloggen. Vi afvikler seminar i ESD den 15.-16. august, hvor midlerne fordeles ud til de respektive områder, der er en del af strategien. Det betyder også, at vi går fra strategi til handling, hvorfor der i efteråret 2020 vil ske de første synlige tiltag fra strategien rundt omkring i esportslandskabet herhjemme. Kom og vær med og meld dig ind for at få indflydelse. Esport Danmark er demokratisk, og som medlem kan du påvirke forbundets retning.

Opdatering 29/10:
Fuldtids projektleder søges til semi-pro området fra esportsscenen. Se link. Derudover er jeg blevet valgt ind som formand af medlemmerne. Fortsat opfordring herfra til at melde sig ind i forbundet, så I kan blive hørt og få medindflydelse på retningen.

Links:
https://esd.dk/
https://esd.dk/esport-danmark-faar-fem-millioner-k..
http://esd.dk/esport-danmark-soeger-fuldtids-proje..
#1 Silan
2020-03-03 22:36
Done. Jeg troede egentlig esport danmark medlemskab var for udøvere, men hvis jeg bare kan kaste nogen penge efter jeres nye projekt og vise opbakning er jeg mere end klar. Det virker som et super flot projekt i har startet, jeg håber virkelig i lykkedes.

Ps. løb ind i en bug da jeg prøvede at tilmelde mig og derefter oprette en profil via facebook (oauth). Jeg fik bagefter en boks til at færdiggøre min profil, men "by" var bare en tom dropdown. Da jeg lukkede den og startede forfra virkede det. Bare hvis i ikke vidste det, og hvis i mangler hjælp med lidt (backend) udvikling skriver du bare :).
#2 fbyskov
2020-03-04 07:17
Tak for opbakningen 💪 Forbundet er for alle, i hvert fald nu. Med tiden skal det nok deles op, men der taler vi år ude i fremtiden. Nu har vi brug for en samlet scene, så vi kan rykke politisk og internt ift. at løse børnesygdommene og skabe et holdbart fundament. Og det kan alle være med til!

Det er Sportyfriends systemet, der må være fejl i. Jeg sender lige feedback videre til dem. Tak. Nu du nævner backend, så har vi en håbløs side på ESD.dk, som vi godt kunne bruge hjælp til. Den skal bygges op på ny (evt. bygges helt om), så hvis det er interessant, kan du lige smide mig en PM 👍
#3 bech
2020-03-04 09:13
Vil det sige, at Jens Christian Ringdal er ude af ESD?

Så signer jeg op med det samme <3
#4 fbyskov
2020-03-04 10:27
Ja (det skete ca. for 4 år siden).
#18 bech
2020-03-06 10:01
Jeg følger meget med! (... :D)
#5 gravityy
2020-03-04 10:47
Jeg har også meldt mig til.

Det er nok svært når det er så nyt, men næste år kunne jeg godt tænke mig nogle eksempler på hvad de forskellige medlemsskabs-kategorier har været med til at betale.

Er I stadig involveret i esportsligaen? Jeg spillede med i den for et år siden, og der var det godt nok en dårlig struktur. Det kunne være fedt enten at fixe den, eller samle kræfterne om dust2-ligaerne som er ret velkørte.
#6 fbyskov
2020-03-04 12:09
Det bliver lagt ud offentligt, hvad de midler er gået til. Det skal bestyrelsen stå på mål for.

Nej, vi har meldt os ud af ligaen. Esport Danmark skal ikke eje nogle/noget af scenens aktører; forbundet skal være uafhængigt. Netop så man kan støtte op om alle initiativer. Dust2 og deres liga(er) er en af de mange initiativer, der er.
#9 gravityy
2020-03-04 12:39
Fedt, jeg var i tvivl fordi jeres logo stadig er inde på deres side.

Og det var ikke fordi jeg tror at pengene ikke går til det i siger, jeg fik bare choice paralysis da jeg skulle vælge mellem hvad de 150kr skulle gå til. Hvis der havde været nogle eksempler ville det være nemmere at vælge tror jeg.
#11 fbyskov
2020-03-04 13:23
Ah, jeg forstår. Der kommer en 'all-in' løsning også, som er blevet efterspurgt af virksomheder og individuelle ift. gerne at støtte det hele. Den kan man altid opgradere til :)
#7 Streit
2020-03-04 12:28
Fedt fedt fedt! Godt arbejde Frederik. Glæder mig til at se hvad der kan ske med en håbløs organisation, når der kommer handle-stærke og visionære personer ombord. :)

Men burde i virkelig få Sportyfriends til at kigge på hele tilmeldingsflowet.. Det skriger langt væk af forvirring og uklare beskeder.. :(
#12 fbyskov
2020-03-04 13:24
Tak! Og det siger jeg videre :)
#8 sirr
2020-03-04 12:34
Igen en virtuel klapsalve til dig og dine kompagnoner, relle (Herinde slipper du ikke for dit IGN :D). Det er virkelig spændende at følge med i :-)
#10 Divi
2020-03-04 12:58
Glæder mig til at se medlemstallene, når vi når længere fremad og virkelig begynder at få et billede af, hvor mange der faktisk bakker op og er interesserede i esport. Forhåbentligt vil det kun skubbe endnu mere i det politiske og skabe større offentlig støtte og opbakning.
#15 fbyskov
2020-03-04 14:07
Håber i den grad også, at vi ser esportsscenen bakke op om Esport Danmark. Det tager nok lidt tid (forståeligt) at få alle med, men med udlodningsmidler og store forbund som DIF og DGI, så vinder esporten kun terræn ved at fremvise sin størrelse. Og det skal ske via et forbund, om man vil det eller ej. Sådan fungerer politik.
#13 Pertew
2020-03-04 13:57
Så fedt! Ligner virkelig et stærkt hold der er samlet i bestyrelsen og advisory board, kan ikke rigtig se hvem der skulle mangle, måske udover en af de der CPHFlames gutter?.. Anyhows, held og lykke, svært ikke at heppe på jer!
#16 fbyskov
2020-03-04 14:12
Vi er mange udover os, der er i bestyrelsen, eller de, der har sagt ja til advisory board. Det er bare ikke offentliggjort endnu. Men det kommer. Semi-pro hold (eksempel Flames), events (eks. GGW), foreninger (eks. Sørby), uddannelse (eks. Campus Vejle)... Jeg ku' liste rigtig mange andre op også. Planen er, at alle skal være en del af Esport Danmark. Både for at komme med indspark men også for at hjælpe forbundet med, hvor der er behov for hjælp (og midler).
#14 ClinT
2020-03-04 13:59
Støtter man desideret forskellige ting ved at betale de 150 kr til det forskellige, eller går det i samme pulje? Jeg tænker om det bare er oplysning om hvad folk vægter højest, eller det simpelthen bliver skarpt opdelt? I så fald, får man så indsigt eller indflydelse i hvad og hvordan man bruger pengene på? Eller vil der være et udvalg i de forskellige kategorier der bestemmer?
Nogle spørgsmål lidt mere lige til en andre, vil nok bare have skåret det ud i pap :D
#17 fbyskov
2020-03-04 14:18
De 150 kr. går til den bestemte kategori. De deles ikke op.

Ja, der kommer indsigt i, hvad pengene bliver brugt på. Det bliver via udvalg/arbejdsgrupper, umuligt at have alle med i sådan en beslutning. Bestyrelsen skal så stå på mål for de valg, som er offentligt tilgængelige.

Det er af flere efterspurgt, at man kan støtte alle initiativer. Vi laver derfor én medlemsgruppe mere, hvor man støtter alle tre områder på en gang (til kr. 450). Korte og lange er, at pengene går tilbage til esporten. 2020 medlemskab ser anderledes ud, end 2021 og frem kommer til, men for nu - når der ikke er politiske midler til esporten - er det et forsøg på, at esporten selv støtter op om diverse områder. Så må vi se, hvor meget det bliver til :)
#19 Benny
2020-03-09 09:24
Hvem i det advisory board har forstand/fortid med frivillighed? Synes der blev snakket om at der ville blive hjulpet de frivillige i dansk esport? ESD er begyndt at bevæge sig ind på ting som ikke en fløjtende fis har med den del som et forbund bør arbejde med. Jeg har samme tiltro til den nye bestyrelse som den gamle, tror ikke en skid har ændret sig. Jeg håber da i viser at jeg tager fejl.
#20 Silan
2020-03-09 10:35
Hvad præcist er det præcist du ikke bryder dig om ESD bevæger sig ind på?

Jeg kender ikke hele ESD nye bestyrelse, men er ret sikker på Byskov selv har lavet masser af frivilig arbejde, både content online og som admin til fx cphgames.
#21 fbyskov
2020-04-20 10:54
Hej Benny,

Jeg håber, at gårsdagens melding giver dig lidt mere ro :) Vi har lige-fokus på alle dele af økosystemet omkring esport. Meldingerne kommer løbende og følger strategien lagt i januar. Vi arbejder alle frivilligt, så jeg forstår ikke helt pointen i din kommentar, med undtagelse af de sidste sætninger. Der er jo meldt ud, af foreninger og frivillige får samme fokus som uddannelse og undervisere eller de faste rammer og sammenhængskraften i esport.

Jeg er ked af, at du sammenligner mig (og den nye bestyrelse) med fortiden og har så lidt tiltro til det arbejde, vi laver. Med tiden får du forhåbentligt et andet billede af os :)
#22 Benny
2020-06-19 17:09
Og nej, det har i så ikke ændret endnu.
Log ind eller opret en bruger for at kunne kommentere