Opret Log ind
Det bedste hiphop du ikke har hørt: Griselda
Skrevet af: Thomas    3. december 2019 22:49      
Det her er for hiphopnørder, men deltag da endelig, og lær noget ny, fed musik at kende.

En gang hvert årti bliver der lige spyttet en håndfuld rappere ud, som bare er niveauer over andre. I 90érne havde vi nærmest en overflod, som fx Prodigy, Biggie, Slick Rick, Nas, Snoop, Ghostface, MOP. Efter min mening, har der aldrig været så mange relevante klassikere, albums som tracks, i et årti, og det bedste nummer ever, Smif-N-Wessun - Nothing Move But The Money, stammer derfra. Det er en pragteksemplar i hvordan man rapper nærmest perfekt.

Smif-N-Wessun - Nothing Move But The Money - www.youtube.com/watch?v=cjNACypOQgs

I 00érne blev der tyndet lidt mere ud, men hey, vi fik da... øh, Eminem, som så senere faldt helt grinagtigt af på den, og enhver der påstår andet dumper sig selv i hiphop (deerrpp han kan turborappe hurr), men et par gode albums blev det da til. Med undtagelse af få konsistent dygtige rappere som Mos Def eller Method Man, begyndte vores gamle helte at ydmyge sig selv på stribe. Især Mobb Deep bliver man sådan en mærkelig blanding af ked af det og sur over at høre. Det er helt seriøst, prøv selv at høre The Infamous og Hell On Earth, og sæt så Blood Money på. Selv coveret er fucking latterligt.

Nå, men 10érne har ikke været meget bedre, nok tværtimod. Der kom også det der mærkelige mumlerap, og så tjekkede jeg mere eller mindre ud.

Men så en dag fortalte en af mine kammerater om rapperne Westside Gunn og Conway The Machine. WSG er en mere... uortodoks rapper, om end at det fungerer, men Conway derimod. Conway er en af de der førnævnte rappere, som bliver spyttet ud en sjælden gang imellem.

Kort sagt, så kommer WSG og Conway fra en eller anden random bande i Buffalo, og de er super real. WSG ligner altid én der har et våben på sig, og Conway er blevet fucking SKUDT I HOVEDET. Deres tekstunivers er super dystert, og handler grundlæggende om bandekriminalitet. En spøjs ting ved rap er, at det ofte bliver bedre, såfremt teksterne er autentiske. Det kan opveje utroligt meget. Her bliver det nærmest ikke mere autentisk, og der er en gennemgående dyster stemning i deres musik, som hverken virker søgt eller påtaget.

Homie, I've forever been raw, better than yall, and I'm rappin with a shell in my jaw - www.youtube.com/watch?v=2Us5Cyn_fz8

Nå, men med sig på slæb har de deres tro væbner og producer (du kan nærmest kalde ham deres Havoc), Daringer, og tilsammen udgør de Griselda Records. Daringer har på en eller anden mirakuløs måde, formået at skabe den selvsamme dystre vibe fra de bedste 90ér-skiver som The Infamous og Illmatic, jeg overdriver ikke engang, det kan nærmest ikke gøres bedre.

Long story short, de er blevet skovlet op af Eminem, og nu har Conway, WSG, og deres hombre Benny The Butcher (tjek lige det her super svedige nummer med ham, Rubber Bands & Weigh - www.youtube.com/watch?v=3LuhLR7EiUQ), lavet et album sårn for real, og udgivet det. Det hedder Griselda - WWCD. Hele albummet er her:

www.youtube.com/watch?v=1Nn1QObmWP4&list=PLLybLhuIbAGkC9ZhNpNW2h07uIa944-Zb

Jeg siger jer, vi har at gøre med en moderne klassiker her. Albummet opfylder alle kriterier for hvad et godt hiphop album udgør:

- Er de rent faktisk gode til at rappe, og ikke sådan noget hvor vi bare lader som om, ligesom Tyler The Creator og Kendrick Lamar? JA
- Er der mange svedige beats, og ikke bare sådan et par skrabede Premier beats, og så tror de alt er tilgivet? JA
- Er der autentisk gangsterrap? JA
- Får man selv lyst til at gå med våben? JA
- Er der sådan nogle "samfundskritiske" indlæg, hvor de snakker noget om politik, som om de er blevet sådan nogen professorer lige pludseligt? NEJ
- Er der feels og kiggen ind ad? NEJ KUN VÅBEN OG NARKO
- Nikker du med nakken og føler den? JA

Det er en sjælden gang imellem, at den slags album dumper ned i skødet på én (og så endda i samme uge som The Irishman, men den gemmer vi). Kan man lide gritty New Yorker 90ér hiphop som Mobb Deep, Wu-Tang Clan, Smif-n-Wessun, CNN, Das EFX, Biggie, Illmatic (Nas har lavet ét godt album, og det er det. Alt andet er vrøvl), og hele den genre generelt, så går vil det helt sikkert falde i éns smag. Er man mere til sådan noget fesen rap som er alt andet end førnævnte, så vil det formentlig stadig, da Conway er en ualmindeligt dygtig rapper, som man helt klart bør tjekke ud.

Hvis I vil have flere anbefalinger, så skriv endelig.
#1 madsteR
2019-12-03 23:16
lyder satme sprødt, kom endelig med flere anbefalinger imo :D
#2 Thomas
2019-12-04 09:26
Conway - Reject 2 albummet er et rigtig godt sted at starte.
#3 Hateville
2019-12-04 10:03
Spil nu bare noget med Slayer.
#4 Thomas
2019-12-04 10:13
Eller spil noget Baest. Danmarks fedeste band.
#5 Hateville
2019-12-04 10:13
Meget enig. Også Fordærv... Så bliver man så sur og glad.
#6 DtN
2019-12-04 10:19
rAiNiNg BlOoD?
#7 Hateville
2019-12-04 10:20
Du kan ikke skjule din kærlighed til det nummer, dæt'n.
#8 c0bb
2019-12-04 12:42
Jeg er nede med det, minder lyd-mæssigt lidt om Screwballs Y2k album. Så hvis du ikke har hørt det, kan du lige tjekke det.
#9 Thomas
2019-12-04 13:21
Uha. Tak for anbefalleren, det får jeg da lige tjekket.
#10 c0bb
2019-12-04 21:07
Worth. Det album er altid i min rotation!
#12 Thomas
2019-12-04 21:56
Det var et fint album. Jeg fandt endelig ud af hvor beatet fra FAYBAN kom fra :D
#11 rizc
2019-12-04 21:23
Lækkert med lidt hip-hop på forummet! Har ikke fanget det album på radaren endnu, men jeg giver det et skud (en intro med selveste Raekwon the chef virker som en god start)!
#13 Thomas
2019-12-04 21:58
Det synes jeg i aller højeste grad du skal. Raekwon gad faktisk ikke rigtigt rappe den dag, og følte han kunne nøjes med en intro (wat). Værst for ham selv tbh. Men resten af skiven holder. Allerede fra næste track har du en rimelig god idé om hvordan resten af albummet kommer til at være. :)
#14 Thomas
2019-12-04 21:59
Yeah, we came a long way from pushin' grams/
Say what you want, but you can't say I ever took the stand/
I knew he was pussy when I shook his hand/
If we can't get to him, then we gon' cook his mans (BRRRRRRRRRR!!!!)
#15 noche
2020-01-22 22:36
Mega downvote for at disse Premier. Bedste hiphop album til dato er stadig og vil altid være Moment of truth. Men det kan være jeg giver det en lytter, når baby ikke sover.
#16 Thomas
2020-07-06 14:45
Det er ikke Premiers klassikere i sig selv jeg anfægter. Han har lavet masser, MASSER af fede ting med Fat Joe, Gang Starr, Biggie, og listen er lang. En ting med Premier man i aller højeste grad bør have respekt for er, at han har fået gang i så mange rapperes karrierer, og tit har haft features inde over. Og hele det der kvalitetsstempel det er at have et dugfriskt Premier beat gør også, at ellers lidt tilfældigt engagerede rappere som fx Ludacris, hvor hans niveauforskel er nat og dag, rent faktisk gør noget ud af sine vers. Hans evne til hele tiden at holde sig aktuel i over 25 år i den samme musikgenre, er for vildt.

Men han har bogstaveligt talt ikke innoveret sig, som i overhovedet. Et Premier beat er et drumloop, et sample, lidt bassline, scratch, og så er den skid slået. Jeg tror helt seriøst ikke engang at han behøver at gøre sig umage mere, det er bare som at køre en truck for ham nu. Jeg siger ikke at han skal begynde at omlægge sin stil, men man kan da lige prøve lidt nyt af og være lidt innoverende, bare engang imellem. Men Premier går bare i kælderen og tænder MPC'en, og en halv time efter kan han vel hæve 20.000 dollars, I guess.

Tag sådan en som Daringer fra Griselda. Han leger lidt med maden, fx beats som bare er loops alá C.R.E.A.M., stjæler samples, laver stemninger af lydklip, men holder det stadig super klassisk og gritty med drums, basslines, samples, scratch. Hans beats virker mere skræddersyede, i modsætning til Premier, der lige ser hvad han har liggende og flyde ude i bryggerset. Dét kunne Premier tage at lære noget af, inden han bliver overhalet inden om af Daringer.

Thomas har talt.
#17 noche
2020-07-06 19:36
Fair nok, så kan jeg bedre se hvad du skriver om. For ingen tvivl om at hans lidt simple måde er en smule outdated, og at han ikke har fulgt med tiden, men det har jeg nok heller ikke. Du rammer næsten 100% plet ned i de navne jeg sætter på, når jeg hører hiphop.
Log ind eller opret en bruger for at kunne kommentere