Købeloven?
11. december 2018 kl. 17:25
Rushy
Jeg har i september måned købt min første bil, fra en bekendt.
I dag den 11/12 finder jeg ud af at bilen har en skade som har været der længe. Derfor ringer jeg til den tidligere sælger, og spørger ham hvor han har købt den fra hvor han svare han har købt den engro, derefter siger han at derfor gælder reklamations retten/garantien ikke. Jeg mener dog stadig at ham jeg købte bilen af kan gå tilbage og kræve erstatning, da han ikke har fået oplyst at bilen har haft en skade som har været længerevarrigt.

Jeg er lidt usikker på om det er sandt, da flere steder står der både det ene eller det andet.

HELP ME D2 YOU ARE MY LAST HOPE
#1(Med 2 svar)
11. december 2018 kl. 18:21
doktizh
Vinder af Dust2 Masters
Nøglespiller
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Du skal huske på, at reklamationsretten og garanti er to forskellige ting. Garanti er noget virksomheden stiller, dvs. hvis virksomheden han har købt den fra har gjort det tydeligt, at der ikke stilles nogen garanti, så er der ikke noget at hente på den front. Reklamationsret er noget, man som køber altid er berettiget til. Dog er det lidt anderledes med engros.

Sælgeren har dog loyal oplysningspligt (KBL §76 stk. 1, nr 3), dvs. uanset hvilken type af handel der har foregået, har sælger pligt til at oplyse, at der er en skade på bilen, der tydeligt påvirker dens værdi eller som måtte påvirke købers vurdering af bilen. Den loyale oplysningspligt strækker sig faktisk så langt, at hvis sælger kunne have opdaget denne skade ved at få bilen undersøgt, men har undladt at undersøge bilen med den viden, at der er risiko for at finde store skader/fejl, så er det også sælger, der hæfter for skaden.

Først bør du nok undersøge, hvor stor en værdiforringelse skaden gør på bilen, og sammenligne skadens værdi med bilens værdi. Hvis skaden er stor nok og påvirker bilens ydeevne, anbefaler jeg, at din bekendt kontakter sælger og prøver at lave en aftale med ham.
#5(Med 0 svar)
11. december 2018 kl. 20:18
ferrizh
Støttet Dust2.dk med 2 julekugler i 2019
^

(Du er så klog, Mosaver)
#16(Med 0 svar)
11. december 2018 kl. 21:02
bobbeR
Man bliver en intellektuel mand af at stjæle biler.
#2(Med 2 svar)
11. december 2018 kl. 18:39
doktizh
Vinder af Dust2 Masters
Nøglespiller
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Jeg skal selvfølgelig lige skynde mig at sige, at der er mange faktorer, der spiller ind. En ting er også hvad loven siger, men en anden ting er egentlig hvad du/din bekendt kan bevise.

Hvornår købte din bekendt bilen af sælger? Hvad har din bekendt og sælger lavet af aftale ift. reklamation af fejl og mangler? Var bilen nysynet, da din bekendt købte bilen af sælger? Der er mange relevante spørgsmål.
#7(Med 1 svar)
11. december 2018 kl. 20:30
Rushy
Han købte den i Juni månede, nysynet fra virksomheden selv.

Dog er der vist altid reklamationsret på bilen da det er bundet lige meget hvad, der er mange engros sælgende bilforhandlere der prøver at komme uden om den ved at sælge engros, men er ikke 100%
#21(Med 0 svar)
11. december 2018 kl. 22:06
doktizh
Vinder af Dust2 Masters
Nøglespiller
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Normalt siger man, at indenfor de første 6 måneder skal sælger bevise, at fejlen ikke har været der ved salget. Raven har mange gode pointer, men der kan sagtens argumenteres for, at det er næsten umuligt for en almindelig borger at konstatere en fejl på en motor, antaget at din bekendt har kørt en almindelig prøvetur (som jo normalt er på de der 15 minutter).

I skal have fat i den synsrapport, der er lavet lige inden købet af bilen. Hvis der står noget om en motorfejl, men din bekendt har valgt at ignorere det eller accepteret det, så er det ris til egen røv. Ellers er mit bedste bud, at du præsenterer sagen for en advokat, hvis sælger ikke er samarbejdsvillig. Så kan der dannes et overblik over alle detaljer og konkret vurderes, om du har en sag - afhængigt af synsrapporten og hvor meget sælger har oplyst din bekendt.
#3(Med 0 svar)
11. december 2018 kl. 19:29
JohnnCSGO
Hvilken skade er det?
#4(Med 4 svar)
11. december 2018 kl. 19:39
Raven
Ifølge købeloven er det din bekendtes ansvar (da bilen er købt engros), at der tjekkes for fejl og mangler ved salget inden gennemførelsen.
Hvis der ikke er fundet fejl ved salget til din bekendte, og denne ikke kunne findes ved almindeligt tjek/syn, er der tale om en skjult mangel.
Når der er tale om en skjult mangel, er det for sælgerens regning, hvis køber straks/uden ugrundt ophold (på dansk: ligeså snart det er opdaget) giver lyd.


Så her er et par spørgsmål, som du bør besvare, før du går videre:
- Er skaden væsentlig for bilens ydeevne?
- Har du kontaktet din bekendte straks efter, at du fandt manglen?
- Har din bekendte overholdt sin undersøgelsespligt (burde han have opdaget fejlen, inden han købte bilen engros)?
- Har du overhold din undersøgelsespligt (burde du have opdaget skaden inden køb)?



Hvis du har overholdt din undersøgelsespligt, men din bekendte ikke har, så har du et retskrav på din bekendte, men din bekendte kan intet gøre overfor engros-sælgeren.



Jeg håber, at du kan bruge det her til noget, og jeg står gerne til rådighed til at hjælpe yderligere :-)
#8(Med 3 svar)
11. december 2018 kl. 20:33
Rushy
Skaden har gjort at bilen skal have ny motor til 14k (inkl arbejdsfortjeneste til mekanikeren)
Og bilen kan pt ikke køre.

Da bilen ikke kunne køre valgte jeg at kontakte den bekendte da vi snakker sammen ugentlig.

Han burde ikke opdage fejlen da den sidder inde i selve motoren.

Kan ikke som 18 årig uden udd. kunne skille min motor ad og kigge på pejltangen
#13(Med 2 svar)
11. december 2018 kl. 20:53
Raven
Så skal du som udgangspunkt høre din bekendte, om han har undersøgt bilen grundigt (efter bedste evne), inden han købte den, selvom det var engros.

Det er måske også relevant at vide, om din bekendte er på alder med dig, og især om han er uddannet mekaniker el.lign. :-)
#14(Med 1 svar)
11. december 2018 kl. 20:59
Rushy
Han er en ældre herrer ikke udd mekaniker
#20(Med 0 svar)
11. december 2018 kl. 21:32
Raven
Nu er det væsentligt at vide, hvor omfattende et syn, der blev lavet sidst bilen var til syn. Derudover er det også relevant at vide, hvad mekanikerens vurdering af skaden var. Er det noget, der KAN være sket på de 2 måneder, som din bekendte havde bilen (forudsat, at der ikke blev kørt hasarderet).

- Hvis skaden KAN være indtruffet i den periode, som din bekendte kørte i bilen, selv uden hasarderet kørsel, så er der ikke noget at gøre, da bilen er købt engros.

- Hvis skaden KUN kan være indtruffet, hvis der har været hasarderet kørsel indblandet, så er det vigtigt, at du/I tager kontakt til den virksomhed, der har synet bilen sidst og får fat i deres synsrapport. Hvis I kan få fat i den, og der ikke er konstateret nogle fejl/mangler, så er der ikke noget at gøre. Her er det selvfølgelig forudsat, at dig og din bekendte kan bevise, at der ikke har været tale om hasarderet kørsel.

Hvis du er heldig, står der nogle bemærkninger, der måske hentyder til den skade (pejltangen), der er tilstede i motoren i dag.

Hvis der intet står om denne skade eller noget i nærheden af, så er der ikke mere at gøre, da bilen er "købt som beset", fordi der er tale om et engrossalg (og et civilkøb mellem dig og din bekendte) :-)
#6(Med 5 svar)
11. december 2018 kl. 20:29
ClinT
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Jeg tror du skal finde ud af forskellen på Garanti, reklamationsret og forsikring

Grundlæggende er det at reklamationsretten gælder for at hvis det er nogle "ikke udefra kommende skader" elektroniske fejl som f.eks. at batteriet lyser fordi der er en sensor i bilen der gør noget forkert eller lign. Så kan du få den taget på garantien.

garantien handler om hvis du skriver under på ekstra ting.. Sådan forstår jeg det i hvert fald.
Hvorimod en selvforskyldt skade skal tages over din forsikring. :) Det er lidt svært at vide eftersom man ikke kender til "din skade"

Men hvis du har skrevet under på du "har købt bilen som beset" så er der intet du kan gøre.
#9(Med 4 svar)
11. december 2018 kl. 20:35
Rushy
1. det er ikke en "udefra kommende skader"

Så enten Reklamationsret eller garanti i guess
#10(Med 0 svar)
11. december 2018 kl. 20:38
ClinT
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Det lyder sådan.. :) Hvis du har kvitteringen kan du vel abre tage hen til forhandleren :D Men jeg ved ikke lige hvordan det foregår ved videresalg. Altså med kvittering eller købsbevis eller hvad det hedder :D !
#11(Med 2 svar)
11. december 2018 kl. 20:39
ClinT
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Uddybende. i forhold til det jeg skrev med reklamationsretten mener jeg self nederst at du kan få den taget over reklamationsretten og ikke garantien. Sådan som du beskriver det. så ville det i hvert fald 100% være noget jeg ville gøre.
#12(Med 1 svar)
11. december 2018 kl. 20:42
Rushy
Skal i hvertfald tjekkes op på!
#22(Med 0 svar)
11. december 2018 kl. 22:08
ClinT
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Støttet Dust2.dk med 24 julekugler i 2019
Guld Sæsonkort Sæson 15
Guld Sæsonkort Sæson 16
Shit. jeg troede det var privat. engros ved jeg ik noget om sorry
#15(Med 3 svar)
11. december 2018 kl. 21:00
zikkan
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Engros salg = Ingen garanti, simple.
Det har været din bekendtes ansvar at få tjekket op for mangler og fejl inden købet.
Den tidligere sælger kan ikke hænges op på det.

Vil du have det fixet billigt, så smid en besked ;-)
#17(Med 2 svar)
11. december 2018 kl. 21:08
KRONE
Man kan ikke sælge engro til private, så med mindre der står nået på slutseddel, vil der altid være reklamations ret i 6 måneder
#18(Med 1 svar)
11. december 2018 kl. 21:10
zikkan
Kage fra Dust2s 1års fødselsdag
Nej, det er jeg udmærket klar over.
Men eftersom han skriver selv i tråden den er købt engros, går jeg også stærkt ud fra den er købt med et CVR nr = ingen reklamation.
#19(Med 0 svar)
11. december 2018 kl. 21:12
KRONE
den del over så jeg lige :) hvis den e r købt engro der er ikke nået at gøre.
Snakker de vrøvl på internettet? Har de behov for dit indspark? Login eller opret en bruger for at kunne kommentere.