Opret Log ind
eSportsundervisning. Hvordan. Hvorfor.
Skrevet af: mithR    29. september 2016 14:52      
Der var et tidspunkt, hvor jeg blev spurgt om jeg ikke kunne lave en blog omkring eSportsundervisning. Hvordan jeg gør det, og hvofor jeg gør som jeg gør.

Lad mis starte med at fortælle hvem jeg er, til de som ikke ved det.

Jeg hedder Torbjørn Nyborg. Jeg går under navnet "mithR". De fleste som kender mig, snakker nok stadig om mig som MithRiL. Jeg har spillet siden 2006, og stoppede med at spille seriøs Counter-Strike tilbage i august 2015, hvor jeg i stedet valgte at streame. Herfra kom jeg ind som coach for det daværende SK-Gaming (tenzki, k0nfig, cadiaN, Friis, AcilioN), i et meget kort periode, og gik i starten af 2016 til Tricked eSport som coach. En position jeg har holdt indtil nu. Nu er jeg ansat som efterskolelærer på Højer Design Efterskole, hvor jeg underviser på eSportslinjen på fuldtid. Jeg har lagt coachingrollen mere eller mindre på hylden, men hjælper stadig holdet analytisk når tiden er til det. Deltager til LAN events med drengene osv.

Fra Coach Carter til Lektor Blomme:

Overskriften er måske lige vanvittig nok, men skiftet mellem de to er ikke til at spøge med. Overgangen fra at skulle coache et professionelt hold, til at skulle undervise unge i 9./10.klasse er et skift som kræver mange overvejelser, og stor forberedelse. Særligt når man har en eSportslinje med 27 elever, hvoraf 16 spiller CS:GO. Det skaber automatisk flere udfordringer. Hvad gør man med den ene spiller der ikke får et hold? Hvad gør man med den store variation i niveauer? Hvordan tilrettelægger man undervisningen så alle, uanset niveau, får noget ud af undervisningen? Spørgsmålene fortsætter....

Først og fremmest så har jeg den klokkeklare holdning omkring at dyrkelsen af eSport hos unge skal kombineres med en sund livsstil og sociale aktiviteter. Det ser jeg som et absolut must, da LAN events ofte repræsenteres af den typiske gamer, der netop sidder med en to liters billig cola fra coop mellem benene og hælder ostepops af tragt gennem eget svælg ad libitum. Pointen er at de fordomme der er omkring computerspillere og deres usunde livsstil er velbegrundende, når man ser de mennesker der deltager til LAN events landet over. Det skal lige understreges at jeg ikke er en skid bedre selv.. ( :D )

Men jeg har besluttet at forsøge at motivere mine elever til at kombinere dyrkelsen af eSport med en sund livsstil og sociale aktiviteter. Jeg bruger ikke skræmmemetoder, hvor jeg fortæller hvor skadeligt det er at spise junkfood, men ved at fortælle dem hvilken betydning det har for niveauet og koncentrationen. Reaktionsevnen og deraf opnåelsen af drømmen som professionel eSportsatlet.

Jeg stiller krav og har store forventninger til mine elever. Hvis man ikke følger med i undervisningen eller overholder de regler der ellers måtte være på skolen, så er man heller ikke med på det hold der skal ud og spille turneringer. Den beslutning har jeg taget fordi jeg ved hvor skrøbelig den professionelle karriere i CS:GO kan være, og hvor sjældent at spillerens rettigheder er forhandlet ind i den kontrakt der måske en dag kommer på bordet. Dertil bruger jeg meget de hold de er inddelt i til at skulle lave så mange øvelser og aktiviteter i løbet af dagen sammen. De er sammen om at lave taktikker. De er sammen om at evaluere. De er sammen om at motionere. De blev vækket klokken 04:00 om morgenen og skulle på natteløb med deres respektive hold, hvor de skulle løse nogle opgaver på vejen, og mødte mig på halvvejen til morgenboller og kaffe. Altså sociale aktiviteter der styrker fællesskabet. Holdånden, og deraf har jeg en tro på at stabiliteten på det enkelte hold øges, fordi man laver ord som "jeg" om til et "vi". Det er i øvrigt en ting som mange danske eSportsudøvere kunne nyde godt af at lære, for hold nu fast hvor har jeg spillet med mange, oplevet mange, hørt om mange og set mange der råber op med sætninger som:

"Du skal gøre sådan her i stedet" - "Folk må bare fixe problemet" - "Jeg gjorde som jeg skulle" - "De gør det helt forkert".

Alle sætninger der skaber splid, har intet konstruktivt over sig, og som skaber et mellemrum internt på et hold, fremfor at samle det, og styrke det.

For at skabe et mere præcist overblik har jeg lavet en liste over de emner jeg ser som obligatoriske for undervisningen gennem året:

eSportshistorie.
Hvordan startede det. Hvordan udviklede eSport sig?

Organisationsarbejde.
Hvordan styres en organisation? Hvem trækker i trådende bag kulissen? Hvordan fungerer en kontrakt, og hvad skal man være opmærksom på? Hvordan fungerer sponsorater?

Strategi og taktisk forståelse og udvikling.
Hvordan fungerer strategier og taktikker? Hvordan analyserer man demoer? Hvordan laver man taktikker?

Kommunikation.
Hvordan kommunikerer man in-game? Hvordan evaluerer man? Hvilke spørgetyper er effektive? Hvilken effekt har tonelejet, stemmeføringen og kropssproget?

Sociale medier.
Hvordan virker sociale medier? Hvordan vedligeholder man sociale medier? Hvordan gør man sin fanside spændende? Hvordan skaber man likes/follows? Hvad er dumt at gøre?

LAN Events & produktion.
Hvordan skaber man et LAN event? Hvilket arbejde ligger bag et LAN event? Hvordan streamer man kampe?

Digital mobning.
Hvad er digital mobning? Hvordan sker det? Hvilke medier/apps kan bruges? Kan man mobbe ved et uheld? Hvordan løser man en evt. konflikt?

Og en masse flere spørgsmål til hver emne, som der også er flere af... Det hele begynder at tage form så snart man stopper op og tænker over hvor bredt "eSport" er som begreb, og hvor mange ting man pludselig skal forholde sig til som underviser.

Jeg synes en stor del af eSportsundervisningen bliver at møde nogle af de bekymringer jeg særligt møder hos de forældre der overvejer at sende deres børn på efterskole. At vise, og fortælle dem at eSport er så meget mere end computerspil, og at læren herom kan ske på måder der ikke medfører at lille ole kommer hjem til næste sommer med månekrater i ansigtet, fedtet hår, dårlig kropsholdning og bildæk om maven. Indtil videre synes jeg det fungerer rigtig godt, og at de tanker og mål jeg havde for min undervisning bliver opnået. Både gennem en god blanding mellem gaming og løbeture, sociale øvelser og 64-tick servere, men også gennem studieture, gæsteundervisere og et stærkt fællesskab. Eksempelvis har vi haft HUNDEN og cadiaN på besøg til at undervise i roller og executes, samt kommunikation.

Vi har blandt andet allerede været på vores første studietur til Køln (Cologne), hvor vi bla. besøgte SK-Gamings hovedkontor. Her fik vi fortalt omkring hvordan det er at styre en organisation. Vi mødte spillerne fra Mousesports der sad bootcamp, og eleverne fik lov til at holde trofæet fra ESL One. Alle fik trøjer med hjem, og et skud motivation i årene. Ligeledes besøgte vi ESL Studios hvor vi fik indblik i hvad det kræver at skabe en produktion. Hvilket arbejde der ligger bag, men også hvordan menneskerne bag verdens største turneringsarrangør arbejder. Til marts næste år tager vi til IEM Katowice, hvor vi skal have den fulde tilskueroplevelse, og sidde blandt publikum, men vi selvfølgelig hepper på Tricked, når de sidder på scenen og kæmper om førstepladsen (:D)..... Eller et eller andet, andet dansk hold.

Indtil videre vil jeg i hvert fald sige at jeg har overrasket mig selv, men også personalet og menneskerne der har støttet mig. Jeg er stolt af det jeg laver, og når eleverne både taber sig i vægt, kommer i bedre form, stiger i niveau, samtidig med at forældre kommer med umeldinger som: "Hvad har i gjort ved mit barn? Han vil hverken drikke sodavand eller spise slik mere fordi han vil være professionel eSportsatlet", så føler jeg en indre lykke, mens kvinden fra StarCraft Broodwar campaign siger med sin mekaniske stemme "mission accomplished".

Der hvor jeg synes det bliver spændende fremover er når vi kæmper for at få startet en højskole, hvor unge mellem 18 og 25 år har mulighed for at tilmelde sig forskellige kurser på op til 24 uger, hvor man udelukkende dyrker eSport og har eSportsundervisning. Man kan også søge på twitter med hashtagget #hdeesport og se hvordan leverne løbende ligger billeder og tweets op i forbindelse med deres undervisning hernede på skolen.

Højer Design Efterskole.
#1 Tazh
2016-09-29 15:06
Super fed læsning! Og et fedt indblik i livet med eSport på skoleskemaet!
#2 kasparS
2016-09-29 15:08
FEDT Torbjørn!

Spændende læsning. Du får en gl hf med herfra. fortsæt det gode arbejde ;) ^Folk som dig skal nok sørge for at det bliver både sundt og spænende for de næste mange generationer
#3 doktizh
2016-09-29 15:16
Dejlig læsning, mate. Imponerende stykke arbejde du ligger i eSport og fremtiden for de danske spillere. Held og lykke med det.
#4 ZARQ
2016-09-29 18:51
GOD læsning! Du skal virkelig ha et skulder klap for alt det arbejde du gør for dansk esport. Hold kæft du gør det godt. Fortsæt det gode arbejde!
#5 rijaH
2016-10-02 07:52
Fedt indblik i hvad du laver! Er sgu lidt misundelig over de unge har den mulighed i dag. Det ville klart være den vej jeg var gået, hvis det var nu jeg skulle kigge på efterskole og ikke for 15 år siden (:D).
Jeg tænker at når min søn engang er blevet den alder, at det vil være en mulighed som han skal have, hvis han interessere sig for det selvfølgelig. Hvem ved også hvor eSport er om en 10 år.. :)
Rigtig god blog, du må endelig opdatere med jeres studieture ;)
#6 DKN
2016-10-02 08:47
Det er tydeligt at mærke, hvordan din dedikation til eSport brænder igennem. Det kender vi også til hos Fragsters. Jeg syntes i øvrigt dine valg af obligatoriske emner er spot-on. De egenskaber som bearbejdes der, vil være fundamentet for alle store eSport stjerner i fremtiden. Personligt glæder jeg mig til at se elever fra en eSportlinje slå igennem på scenen, men i mellemtiden glæder det mig, at så mange unge mennesker får den her type støtte.
#7 bobbeR
2016-10-10 11:36
Keep it up mate. God læser og rigtig god passion du bær, keep the dream up. Du gør eSporten i Danmark bedre!
#8 Philippovich
2016-10-11 08:45
Hej MithR - det er så spændende læsning og en fin inspiration til alle der vil kaste sig over eSport, gaming og andet relateret. Du kommer med mange pointer, som burde være åbenlyst for mange, men rammer stadigvæk spot on.
Yderst fedt at du også får et kæmpe moral boost over at have gjort forældre og børn gladere i deres hverdag. Der er ikke mange job i dag, der kan være så tilfredsstillende og vide man faktisk laver en forskel.
I tilfældet man vil høre nærmere, kan du så kontaktes ? på mail f.eks.?
#9 Daring
2016-10-11 18:01
Du er lidt sej Mith!
#10 TruaXGOD
2016-11-20 20:54
Har du nogle form for uddannelse indenfor undervisning? Eller hvordan fungere det mate ? :)
#11 xela
2017-01-24 16:30
Slap af et post! Good Job!
Log ind eller opret en bruger for at kunne kommentere