Opret Log ind
E-sport er da public service
Skrevet af: kjemz    5. april 2017 16:18      
Hejsa,

Mit navn er Johannes Kjems. Siden starten af februar, har jeg arbejdet som administrator på TV SYDs Counter-Strike Mesterskab.

Dette er min lille historie om min rejse ind i dansk e-sport, hvor jeg håber at blive hængende. Udover det, reflekterer jeg lidt over hele forløbet med TV SYD.
Jeg håber I vil læse med!

Klokken er 19.30, det er november 2016, Little India, Singapore.
I august rejste jeg 10.000 kilometer væk for at komme i praktik som medieanalytiker i den forretningsorienterede, tidligere britiske koloni. Jeg sidder og venter spændt i mit jakkesæt, alene på det kontor, hvor jeg til daglig arbejder og bor. Det er nemlig tid for journaliststuderende til at søge praktikplads. På grund af tidsforskellen på 7 timer er det aften, mens jeg sidder og venter. Jeg har naturligvis ikke tænkt på andet hele dagen, og det er tortur, men modsat mine studiekammerater i Danmark kan jeg godt tillade mig at drikke et glas hvidvin for at dulme nerverne. Jeg har adskillige telefoninterviews arrangeret: Sundhedsstyrelsen, Kriminalforsorgen og Region Hovedstaden er blandt dem. Mit jakkesæt viser sig overflødigt, da forbindelsen alligevel er for dårligt til videosamtaler. Om det er manglen på et ansigt udadtil ved jeg ikke, men jeg får i hvert fald ikke nogen praktikplads.

Vi spoler to måneder frem i tiden. Det er omkring den 20. januar nu, og mit ophold i Singapore nærmer sig enden. Jeg er godt og grundigt træt af ikke at have nogen praktikplads. Så træt, at jeg nærmest ikke har lyst til at komme hjem, så længe jeg ikke har andet end Jobcenteret, der venter på mig. I et øjebliks desperation overvejer jeg at åbne min egen e-sports bar i Singapore – iværksætternes slaraffenland. Jeg er endda gået på jagt efter investorer, da jeg får en besked, der kommer til at ændre det næste halve år drastisk. Der er tale om en Facebook besked fra en af mine studiekammerater med et link til en statusopdatering og teksten: “Er det ikke noget for dig? ” Opslaget kommer fra TV SYDs chefredaktør, Claus Christensen, der leder efter en Counter-Strike kyndig til et projekt TV SYD skal til at i gang med. Det er et job på tre måneder på TV SYDs base i Kolding, og jeg er selvfølgelig nysgerrig. Jeg sender prompte en ansøgning afsted til Claus.

“Bliver det ikke svært ved siden af studiet? ” spørger han.
“Vi leder jo efter en, der kan arbejde fuldtid.”

Her må jeg erkende, at jeg står uden praktikplads og faktisk ikke har andet end tid pr. 1 februar.

“Kan du ikke bare komme i praktik hos os? Danmarks første Counter-Strike praktikant?”

Jeg tror dårligt mine egne øjne. Jeg mailer ja tak, hurtigere end jeg nogensinde har svaret på en email før. Mine luftkasteller i Singapore ryger i skraldespanden, kufferterne bliver pakket i en ruf og dagtemperaturen daler fra 30 til minus 5 grader, da turen går fra Singapore til Kolding.

TV SYDs spring ud i ukendt farvand

Det er nok en kombination af jetlag og spænding, da jeg d. 1 februar vågner klokken 5 og er klar til at komme ud på min nye arbejdsplads. Jeg hilser på nogle af de mennesker, jeg vil komme til at arbejde sammen med. Blandt andet den legendariske Jytte, som I nok har hørt om i munkefars POWER blogs. Et par dage efter skal vi så have det første rigtige møde om dette mystiske Counter-Strike projekt, som jeg stadig ikke ved så meget om. Det viser sig, at TV SYD vil afholde en Counter-Strike turnering for efterskoler i Syd og Sønderjylland med e-sport som linjefag. Først bliver jeg præsenteret for tidligere nævnte munkefar aka. Kasper Alstrup. En mand jeg allerede kender lidt til fra Astralis dage under TSM's fane. Med en så kompetent kollega kan jeg lige pludselig se, at TV SYD nok er mere seriøse omkring det her, end jeg umiddelbart har regnet med. Kasper og jeg får frit spil og planlægningen bliver skudt i gang.

Vi ringer rundt til efterskoler i hele den sydjyske landsdel. Efterskoler med e-sport linjer naturligvis, et fænomen, der er særligt fremtrædende i denne del af landet. Snart har vi turneringens hold: Vesterlund Efterskole, Sydvestjyllands Efterskole, Højer Design Efterskole, Højer Efterskole, Frøslevlejrens Efterskole og Øse Efterskole.
I de følgende uger kører jeg Syd- og Sønderjylland tyndt for at tage billeder af alle de deltagende spillere. Det er fedt at komme rundt og se efterskoler, der har taget e-sporten til sig, og jeg bliver lidt (meget) misundelig over, at konceptet ikke var slået igennem, da jeg selv i sin tid gik på efterskole. Dengang havde man ikke meget til overs for folk, der brugte fem timer om dagen på at plaffe hovedet af hinanden i Counter-Strike. Nu sidder en hel efterskole og følger deres kammerater på storskærm derhjemme, hepper og spiser popcorn. Dejligt som tiderne er skiftet. Med holdene, formatet og tidsplanen på plads, kan vi den 6. marts 2017 give TV SYDs Counter-Strike Mesterskab sin ilddåb. Her åbner ballet med Frøslevlejrens Efterskole mod Højer Efterskole. I virkeligheden turneringens mest spændene kamp overhovedet, men det bliver desværre lidt overskygget af en hel del tekniske fejl fra vores side. Vi kommer dog igennem med Frøslevlejrens Efterskole, der med en resultat på 2-1, bliver turneringens første semifinalister.

Forsinkelserne fra den første dag har givet lidt is i maven på hele produktionsholdet. Jeg er spændt og nervøs for næste kamp. Der er heldigvis ikke noget at frygte. På én enkelt udsendelse har vi lært af vores fejl. På den næste kampdag den 8. marts mellem Øse- og Vesterlund Efterskole, flyder det bare så lækkert. Jeg er selvfølgelig biased, men jeg husker ikke at have set en dansk Counter-Strike (eller anden e-sport produktion) blive afviklet så godt som vores – og jeg har fulgt med i rigtig mange år. Niveauet bliver endnu højere, da vi får Kenneth “7ri” Nielsen ind som observer med henblik på at lette noget af presset for vores ellers hamrende dygtige castere, Niels “rizc” Topp og Andreas “JERN” Hjort Thomsen. Dette niveau holder vi heldigvis hele vejen igennem.

Den store finale – en ny standard for dansk e-sport produktion.

Efter nogle intense uger har vi vores første finalist: Højer Design Efterskole, der nådesløst har pløjet sig gennem turneringen med en rundescore på 64-1 fordelt på fire maps. Frøslevlejrens Efterskole følger snart trop, da de sender Øse Efterskole hjem og bliver turneringens anden finalist. Nu nærmer den store dag sig, den dag hvor vi skal have holdene ud i studiet for første gang. Vi skal have tilskuere, udstyr, presse og en million andre ting på plads, vi ikke har skullet taget højde for før nu. Vi er dog mere end klar. TV SYDs overvældende flotte, nybyggede e-sport studie har allerede sat standarden for en flot og yderst professionel produktion.

Det er nu den 2. april 2017. Det er cirka fem måneder siden, jeg sad på den anden side af kloden, uden håb og uden et formål. Frøslevlejrens Efterskole ankommer til studiet og sætter udstyr op. Snart efter følger Højer Design Efterskole. Fra det øjeblik de ankommer, begyndte de næsten allesammen at varme op, mere end tre timer før vi går i gang. Man kan se motivationen i deres egne øjne, når de skimter over til kommentatorbordet, hvor verdensstjernen Anders Blume står klar til at formidle aftens kamp med sin ikoniske stemme, som alle kender så godt. Alvoren lægger sig for en kort stund, da holdene udveksler smil. Lærerne fra skolerne giver hinanden en krammer i bedste sportsånd. De ved godt, der kun er én vinder, når kampen slutter, men uanset hvad er de hver og en spændte over at skulle spille i fjernsynet, foran tusindvis af tilskuere. Første map er hurtigt overstået. Højer Design Efterskole vinder Train 16-1. Lige som vi alle tror, at drengene fra Højer skal til at danse henover endnu en kamp, vågner Frøslevlejren op og giver turneringsfavoritterne en kamp, som vi endnu ikke har set i turneringen. Frøslevlejren kommer stærkt fra start med en 5-0 føring over Højer Design på terroristsiden på Overpass. Herefter får Højer Design kæmpet sig tilbage, men det får ikke Frøslevdrengene til at smide håndklædet i ringen. De kæmper til det sidste, men må se sig slået 14-16. Højer Design Efterskole rejser sig fra stolene, går ud i midten af studiet, hvor trofæet i over en måned har ventet på en ejermand. De har solstråler i øjnene, da fotografer løber op for at tage billeder, mens konfettien stadig regner ned over sejrherrerne. Drengene fra Frøslevlejrens Efterskole er tydeligt påvirket af nederlaget. Der er endda tårer at finde på kinderne. Disse drenge går mere op i det her spil, end mange kan sætte sig ind i. De vil være de bedste i verden, men som alle store hold, skal de først igennem nogle nederlag. I en ung alder er de dog nået langt på begge efterskoler. Det eneste bedre end at kunne give dem denne chance er at se hvor langt de kommer i fremtiden. De har allesammen potentiale, og hvis jeg en dag kan gense nogle af dem til en major, så vil jeg prise mig lykkelig over, at jeg har været med til at sende dem på vej. Det er et mål, der kan få mig op om morgenen.

Nu håber jeg andre regioner vil følge efter. Mere end 95.000 mennesker har set med i vores turnering og hundredvis af søde e-mails og kommentarer er strømmet ind fra folk, der er glade for, at TV SYD hjælper med at fremme e-sport. Det er da dét public service handler om.
#1 Radski
2017-04-05 16:20
Smukt ;)
#2 myhre
2017-04-05 17:58
Imponerende godt skriv :-)
#3 7ri
2017-04-05 22:48
Det var pisse sjovt at være en del af, dog kom jeg først ind efter første udsendelse, men hold kæft hvor blev alt bare taget seriøst og mega fedt setup der var lavet for de unge spiller. og så ej at forglemme at jytte mor altid stod klar med maden :)

Fanme et godt arbejde af alle fra tvsyd og var da glad for jeg kom ned og blev observe, det var også nyt for mig. men det gik meget godt og blev bedre med tiden der gik :) som du selv nævner, så håber vi alle at de andre regioner tager dette til sig, da esport virkeligt rykker på sig for tiden
#4 kjemz
2017-04-05 22:56
Det var fandeme godt arbejde du! Kommer til at savne de sene aftener i Kolding.
#5 Sander
2017-04-05 23:03
Selvfølgelig er dit bedste minde gratis mad...
#6 7ri
2017-04-05 23:17
Det klart, når hygge mor jytte står med maden siger man da ikke nej, vil du da heller ikke selv havde gjort. Men du er jo også pænt mærkelig som vi alle kan skrive under på
#8 Sander
2017-04-05 23:45
Ved det :(
#7 C-LIND
2017-04-05 23:30
Virkelig lækker aften læsning! Smukt skrevet.

God vind fremover, kjemz :)
#9 kjemz
2017-04-06 01:42
Tak skal du have! :)
#10 Hani
2017-04-06 09:36
Stærkt skrevet, og spændende indsigt i din egen rolle og syn på det! :)
#11 Deuce
2017-04-06 11:40
Super spændende læsning. Håber initiativet fra TVS bliver fulgt op, og evt. løftet op på landsplan.
Det er fantastisk eksponering for eSport og CS:GO, og giver samtidig de unge talenter mulighed for at iscenesætte sig selv.
Stor tommel op herfra.
#12 Phoinx
2017-04-06 12:09
Super fedt projekt at arbejde på - håber ikke det bliver det sidste af sin slags i DK :)
#13 kjemz
2017-04-06 12:24
Det skulle komme bag på mig, hvis det var tilfældet. Lad os håbe vi ses bag mixerpulten igen snart ;)
#14 enits
2017-04-07 11:37
Det var et rigtig flot setup i havde lavet.
#15 e1z
2017-04-12 14:26
Virkelig god læsning, og super fedt projekt, som jeg seriøst håber kan udvikle sig til noget på landsplan :)
#16 FeTiShMB
2017-04-13 00:03
#fetishnight
#17 kjemz
2017-04-13 15:45
Hva' så champ. Ser vi snart et FeTiSh comeback?
#18 FeTiShMB
2017-04-13 18:03
haha nope :D men tænkte det nok var dig, skal i ikke lave et comeback til scenen?
#19 kjemz
2017-04-13 20:44
Mig? Forveksler du mig måske med en anden? :D
#20 FeTiShMB
2017-04-14 12:25
Det gør jeg så ;( troede det var dig fra fetishnight, et super oldschool css hold :D
#21 PallePop
2017-04-14 12:46
Så finalen på stream og er klart den bedste Counter Strike produktion jeg har set herhjemme, og lige præcis det der skal til, for at få CS ud til menig mand og kvinde!
#22 zarGoth
2017-04-17 20:44
Godt gået og herlig læsning :) Vi kommer forhåbentlig til at se dig på scenen fremadrettet :)
#23 kjemz
2017-04-18 19:19
Det er da min plan! og tak :)
#24 zarGoth
2017-04-19 11:23
Og kan kun give dig ret i at public service er vejen frem :D
#25 rodeo
2017-05-08 13:14
Lækker læsning kjemzZz.
Log ind eller opret en bruger for at kunne kommentere