Opret Log ind
Anmeldelse af Zowie XL2540 240 hz eSport skærm
Skrevet af: byx    4. januar 2017 18:01  
Anmeldelse af Zowie XL2540 240 hz eSport skærm

Den internationale scene for Counterstrike Global Offensive bliver kun større og større, og behovet for at have det bedste udstyr imod sine fjender har derfor fået flere store producenter af hardware til at specialisere sig i produkter tiltænkt alle eSport-udøvere.

En god skærm er en essentiel del af ens spil, og mærker som Asus, Acer, AOC & Zowie(BenQ) har i flere år dystet om at levere det som de mener er det absolut bedste produkt der kan hjælpe dig med at få de sejre som du kæmper for.
I lang tid har 144 hz været et must-have for alle der spiller CSGO seriøst, men Zowie har nu taget skridtet videre og lanceret deres første eSport-skærm der kører med ægte 240 hz.

Zowie følger deres tidligere features fra XL serien med et hav af funktioner der er specielt tiltænkt til at give dig alle muligheder for at tilpasse skærmen til dit behov, og nu har man også mulighed for at montere deres nyeste tiltag ’Shield’ i hver side af XL2540 som gør at man automatisk holder mere fokus på spillet.
Denne anmeldelse er lavet i henhold til hvordan Zowie XL2540 præsterer i CSGO, men skærmen har også modtaget mange roser af professionelle Overwatch spillere, så det er ikke kun for os der spiller Counterstrike at man bør kigge nærmere på det nyeste skud på stammen fra Zowie.
Jeg har valgt at holde Zowie XL2540 op imod min tidligere Asus VG248QE 144 hz skærm som jeg har benyttet i godt og vel 4 måneder.

Specifikationer og features

24.5” LCD skærm med 16:9 aspect ratio, maximum opløsning 1920x1080 ved 240 hz (HDMI 2.0, Displayport), Brightness 400 cd/m2, 1000:1 kontrast, alt sammen i et TN panel med 1 ms (grå-til-grå).

Derudover byder XL2540 også på de særlige features S-Switch, Black eQualizer, Color Vibrance, Low Blue Light, Flicker-free & K Locker.

Første indtryk

XL2540 er særdeles nem at få samlet da det blot kræver at man monterer selve standeren med holderen, og dette kan gøres uden værktøj da skruen er lavet således at man med to fingre kan klare dette på omkring 10 sekunder, så alting er holdt meget simpelt.
Ved første øjekast minder XL2540 meget om XL2430T som et utal af professionelle CSGO spillere har benyttet i de sidste par år med det velkendte hul i standeren for at undgå kabelrod.

Designmæssigt er skærmen meget simpel. Der er ingen skrigende lak, ingen unødvendige logoer, og alt i alt vil den passe perfekt ind i et hvilket som helst rum uden at dens væsen skiller sig for meget ud.

Installering og input

Efter at have samlet skærmen og sat den til, startede jeg min pc op og gik i gang med at lede efter muligheden for at aktivere 240 hz via Nvidia Control Panel. Jeg kunne dog højest vælge 144 hz hvilket virkede mærkeligt, men efter at have ringet til Zowie fortalte de mig at jeg skal bruge HDMI 2.0 eller Displayport for at kunne aktivere de 240 hz, hvilket der faktisk også stod bag på skærmen, så det var min egen tanketorsk der forsinkede testen.
Sørg derfor for at tjekke at dit grafikkort understøtter HDMI 2.0 og eller displayport så du får mulighed for at bruge de 240 hz som skærmen er lavet til.
Foruden min fejl med ikke at bruge HDMI 2.0 til at starte med, tog installationen 10-15 minutter alt i alt, så brugervenligheden må siges at være blevet prioriteret.

Test af 240 hz i CSGO

Efter at jeg nu havde tjekket at Nvidia Contol Panel viste at jeg kørte med 240 hz, var det direkte ind i CSGO og teste om alt var som det skulle være. Jeg skrev derfor mat_info og skærmen ydede de 240 hz, og nu kunne testen begynde.

På daværende tidspunkt havde jeg kun lige 5 minutter til at danne mig mit første indtryk da der skulle handles ind før nytår, men med det samme følte jeg at der var en stor forskel fra de 144 hz jeg havde spillet med før, og til de 240 hz som CSGO nu kørte med.

Først og fremmest synes jeg at spillet som helhed kørte meget mere glat og uden tearing eller forsinkede frames. Jeg havde en følelse af at alt der skete i spillet også blev vist på skærmen i samme splitsekund, hvilket jeg set i bakspejlet ikke altid følte da jeg tidligere kørte med 144 hz.
Min reaktionsevne kontra hvad skærmen viste synes at være forøget, og derfra var det derfor blot et spørgsmål om at jeg selv var hurtig nok på musen til at nedlægge mine fjender med stil.

Efter at have spillet det meste af aftenen med XL2540 synes jeg at forskellen var ret stor, jeg vil faktisk gå så langt som til at sige at den næsten gjorde lige så stort et indtryk som fra dengang jeg gik fra 60 hz og til 144 hz, hvilket er ret imponerende.

Et par af de gange hvor jeg specielt følte en ændring var i nærkamp hvor modstanderen stod tæt på mig, hvilket må siges at være en stor fordel når man har få dele af et sekund til at reagere.
Personligt spiller jeg meget med AWP, hvor ens reaktionsevne virkeligt bliver testet ofte, og også her synes jeg at der var en forbedring i forhold til både at reagere hurtigt, men også at ramme modstandere der bevægede sig, så det er også værd at tage med.

Farvekvalitet

Inden jeg skrev denne anmeldelse var jeg blevet ”advaret” om at farverne på Zowie’s skærme generelt set ligger i den lave ende sammenlignet med Asus, så jeg var spændt på at se om min investering ville give mig en dårligere billedoplevelse end jeg havde med min anden skærm, men jeg synes at skuffelsen udeblev.

Siden vi har at gøre med et TN panel kontra IPS eller VA, vil farverne altid være en smule mindre betagende end omvendt, men det er jo også til gaming at denne skærm er lavet, og ikke for at give en smule bedre billede til videoredigering og des lige.

Udover den meget positive oplevelse med CSGO, synes jeg også at mit desktop og kvaliteten af billedet fra FullHD film jeg afspillede var forbedret. Om det skyldes de 240 hz eller de mange features man kan indstille, er svært at vide, men jeg var mere end tilfreds. S-Switch gav mig mulighed for at justere en lang række indstillinger i form af gamma, Black eQualizer og så videre så man kan tilpasse billedet til ens personlige behov.

Shield – ligegyldig gadget eller brugbart værktøj?

Zowie XL2540 blev drillet en del da den var på vej til at blive lanceret på grund af det nye ’Shield’ som Zowie har inkluderet, der gør at du kan sætte en plastik-skinne på skærmen i hver sin side der skal være med til at hjælpe dig med at fokusere på spil.

Jeg prøvede at montere Shield i et par timer og synes faktisk det er en rigtig fed feature, men da jeg har en blank væg bag mit computerbord og også spiller med black bars i CSGO, synes jeg ikke der var så stort et behov for at holde dem på, men hvis man spiller enten i en 1080p eller stretched opløsning er jeg sikker på man vil sætte pris på den fornemmelse som denne feature giver.

Vigtige ting at overveje

For at kunne få fuld effekt af de 240 hz som XL2540 byder på, er det essentielt at man har en god computer som kan præstere et godt stykke over 240 frames i sekundet i de spil som man bruger sin tid på. Du bør derfor sikre dig at din pc følger rigtig godt med for at du kan få fuldt udbytte af denne skærm, men hvis det er tilfældet, er der ingen tvivl om at Zowie XL2540 er et stærkt bud.

Bør du købe Zowie XL2540 240 hz?

Hvis du er mere end en hobbyspiller som er dedikeret til CSGO og gerne vil bestræbe dig på at blive så god som overhovedet muligt, vil jeg anbefale at købe XL2540. Jeg vil vove den påstand at du vil få en spiloplevelse med skærmen som er ulig dem du tidligere har haft, og prisen er ikke vanvittigt høj i forhold til hvad lignende eSport skærme koster.

Køber man Zowie XL2540 direkte igennem BenQ vil prisen være €500 / 38-3900 danske kroner inklusiv fragt, hvilket ligger omtrent middel-niveau for high-end skærme.

Fordele

240 hz native, S-Switch for personlige indstillinger, Shield (valgfrit), Black eQualizer, Extra Color Vibrance, Display profiler til forskellige spil eller almindeligt brug, rimelig pris taget specifikationer i betragtning.

Ulemper

Kræver en pc med forholdsvis ny og hurtig hardware for at få den fulde effekt ud af de 240 hz som skærmen kan præstere.

Mere information om Zowie XL2540

http://zowie.benq.com/en/product/monitor/xl/xl2540..

Link til BenQ online shop

https://shop.benq.eu/store/bqeu/en_GB/pd/productID..

#1 wake
2017-01-04 19:06
Rigtig fin guide! Lækkert input rundet af omkring det hele.

Har du prøvet at sidde din asus skærm op ved siden af din BENQ? Eller er der ikke nok spark i din pc til at kunne fylde de 240/144hz med det
#2 byx
2017-01-04 19:46
Takker.

Jeg solgte min asus skærm senere samme dag, så direkte side om side har jeg ikke.

Mit setup er i7 6700k @ 4.5 ghz per kerne, 2x8 gb ddr4 2133 mhz dual channel, Asus Z170 pro gaming mobo, GTX 1060 6 gb, SSD disk og så videre, så der er masser af spark, men jeg følte at hovedemnet burde være hvordan XL2540 performede imod en "normal" 144 hz skærm i forhold til gaming, og det er ret svært at demonstrere, det skal jo mærkes :)
#9 Compass
2017-01-10 07:43
http://www.hltv.org/blog/13398-review-benq-zowie-x..

Jeg satte min gamle ASUS op ved siden af, der er også en FPS sammenligning som sætter det lidt i perspektiv :)
#10 byx
2017-01-10 08:06
Ja læste godt din anmeldelse, den var super god. Lidt af et sammentræf vi begge skrev om den samme skærm på næsten samme tidspunkt :P det var min første deciderede hardware anmeldelse, så kan godt se der var plads til mere i min egen. Gj! :)
#11 Compass
2017-01-10 08:39
Tak :) Det er altid mere spændende at skrive om noget nyt synes jeg og 240 hz stod øverst på listen :D

Jeg synes din er god, for mig er det vigtigere at du kan tegne et billede af hvordan produktet føles og hvad det kan give folk end 20 siders nørde tal :)

Skulle du have fået blod på tanden for at lave mere af den slags og evt. hjælpe på forum (både her og hltv) smider du endelig blot en besked, så ser vi på det.
#12 byx
2017-01-10 08:47
Ja helt klart! Jeg havde set de klip som Zowie havde lagt ud på deres twitter profil med udtalelser fra dem der prøvede skærmen til dreamhack, og tænkte jeg var nød til at få den.

Takker. Ja det er lidt svært at sige præcist hvordan og hvorledes når det er en skærm, men man må jo bare prøve at beskrive det bedst muligt, og så er det er relevant for læserne.

Helt sikkert :)
#3 Compass
2017-01-04 20:52
HDMI 2.0 er ikke et krav, jeg er ved at teste selvsamme skærm for dem nu og anvender displayport :)

Synes også den er rigtig cool!
#4 byx
2017-01-04 21:06
Får det lige rettet, takker!
#7 JKN
2017-01-09 09:50
Hvis muligt vil jeg da også foretrække displayport, hvor man kan trække endnu mere igennem på sigt ;-)
#5 JaySomz
2017-01-05 12:45
En fin anmeldelse. Det er altid godt med sådanne inputs.

Men at sige at det kræver en god computer for at kunne bruge den, siger vel sig selv og er vel ikke en ulempe? Det er jo logik at man ikke kan udnytte 240 hz, hvis man har en computer der kører 120 fps.
#6 byx
2017-01-05 12:50
Det er heller ikke fordi det er en decideret ulempe som sådan, men bare at det kræver en hurtig pc for at kunne sikre sig at man har over 240 fps i spil som csgo og overwatch for at udnytte skærmen til fulde. Jeg har nævnt det som punkt for folk der ikke ved så meget om hardware så det igen bliver understreget at man skal opfylde de her krav for at få det fulde udbytte.
#8 maggieb
2017-01-09 12:21
niiice
#13 Thranum
2017-01-12 23:01
Super fed anmeldelse! :) Klart en overvejelse værd!
#14 byx
2017-01-12 23:29
Tusind tak :)
Log ind eller opret en bruger for at kunne kommentere