Opret Log ind
Thomas anmelder: Bloodsport
Skrevet af: Thomas    28. december 2016 19:06      
SPOILER ALERT: Har du ikke set det jeg anmelder, så læs uden om, da det med garanti vil ødelægge oplevelsen for dig, hvis du forventer en uspoleret tilgang til whatever jeg anmelder.

Første film vi tager hul på, er intet mindre end kampsport klassikeren Bloodsport, fra 1988 (med den nænsomme tilføjelse/oversættelse "Bloodsport - Kamp Til Døden").

Bloodsport tager - rent faktisk - udgangspunkt i den virkelige historie om Frank Dux (Van Damme), en kampsportekspert der tager til Hong Kong for at deltage i en illegal undergrundsturnering, fordi han har lovet sin sensei at risikere liv og lemmer, og der i den flere tusind år gamle martial arts kultur, åbenbart er en stor ære i at vinde en mafia organiseret undergrundsturnering. Det har han i øvrigt lovet sin sensei, fordi hans sensei er for gammel til selv at deltage og overhovedet have en chance. Lidt ligesom skønhedskonkurrencer for børn, bare mere velegnet til film.

Om virkelighedens Frank Dux havde samme lemfældige omgang med sociale relationer, vides ikke, men ikke desto mindre møder vores Frank Dux på sin rejse både 1) en bedste ven, der er fordrukken og sandsynligvis lettere retarderet, og egentlig ikke har noget til fælles med Frank, 2) en kæreste-ish, der er så usympatisk at der ikke er noget billede af hende på IMDB, og 3) en ærkefjende, Chong-Li, som egentlig gør noget decideret forkert i filmen, men bare bliver skurken fordi Frank Dux har lidt filosofiske uenigheder med ham.

Bloodsport har et afslappet forhold filmproduktion. For det første varer filmen kun 92 minutter (Citizen Kane fra 1941 varer 119 minutter, Godfather 2 fra 1975 varer 202 minutter), så med lidt god vilje kan man se den inden man skal på arbejde. Desuden har den kun kostet $1.100.000, hvilket er ca. $47.000.000 mindre end Indiana Jones fra 1989. Det forklarer nok også de til tider tvivlsomme valg af locations, fx. en sort hal med nogen plastikplanter der vipper, fordi det var nemmere end at gå udenfor, og kulisser ikke var højest på listen over prioriteter. Det var kompositionen af filmen heller ikke, da Bloodsport er glad for flashbacks. Faktisk så glad for det filmiske trick, at der er et flashback med et flashback i, så fortælletempoet er der heller lagt det store arbejde i, fordi fuck it.

Noget andet der også er afslappet, er hvor umage Jean Claude Van Damme havde gjort sig på skuespillerakademiet, forud for Bloodsport. Han har i hvert fald et gennemgående problem med at vise følelser, og den første skuespiller der falder mig når jeg ser filmen, er umiddelbart Planke fra Ed, Edd & Eddy.

Men at rakke ned på Bloodsports endelig bedømmelse pga. ovenstående, ville være at gå efter manden istedet for bolden. Bloodsport var aldrig tiltænkt at skulle konkurrere med Terminator eller whatever Jack Nicholson var med i i 80érne. Istedet var det en showcase i martial arts, og de mange forskellige typer af kampsport der findes, samt vise dem i praksis. Og dét kan Bloodsport. Idag er der stadig noget super tilfredsstillende og tiltalende ved at se varianterne af kampsport, hvordan det ser ud i praksis, og de meget forskellige typer af kæmpere.

Og hvis man skal være rimelig, er det kun dét man bør bedømme filmen på. Handlingen lugter af nogen bagmænd, der har krævet at der skulle være noget drama med diverse klichéer, og instruktørerne har åbenlyst ikke taget den opgave alvorligt. Det har de til gengæld med essensen af filmen; at showcase kampsport, hvor filmen tager et stort spring i kvaliteten af produktionen, hvor det er tydeligt at der er blevet lagt arbejde i location, koreografi, lyssætning mm.

Derfor får Bloodsport 4 ud af 6 ansvarsløse senseis af mig.

http://www.imdb.com/title/tt0092675/?ref_=nv_sr_1
#1 sacron
2016-12-28 19:08
6 ud af 6 stjerner herfra.

Har slidt 2x vhs bånd med bloodsport. Konge film!

Hjælper os soundtracket er lækkert! https://www.youtube.com/watch?v=EDbCZaAHEXI
#2 Thomas
2016-12-28 19:10
Fremragende soundtrack, men for at det ikke skulle være en wall of text, var jeg nødt til at skære ned på den del. Men selvfølgelig skylder man sig selv at høre det.
#3 tuenbabz
2016-12-28 22:34
Fremragende film, har set den over 10 gange, og den kan sagtens tåle endnu et gensyn, hvis man feder den hjemme på sofaen. :-)
Fin anmeldelse i grunden. :-)
#4 knx
2016-12-28 22:48
Gud, hvor var det dog et tiltrængt pust til sitet!

Bloodsport var blandt mine yndlingsfilm som barn. Kommer der mere af samme skuffe, Thomas? Umiddelbart så tænker jeg "Under Siege" med Mr. Seagal.
#5 Thomas
2016-12-28 23:00
Ved ikke lige om det bliver samme filmgenre, men har da et par film og serier der kunne trænge til en kærlig hånd.
#11 noche
2017-02-05 11:46
så håber jeg fandme de bryster i Under Siege får et par kærlige ord med på vejen.
#6 b0ychild
2016-12-28 23:09
Hvor mange gange jeg ikke har set den film da jeg var knap så gammel. Dejligt du lige minder mig om den :D
#7 Thomas
2016-12-28 23:27
Den skal du give et gensyn :)
#8 Martin
2016-12-31 09:23
Jeg så den fornyligt :D

Der var også en film, hvor helten smækkede en brødrister i face på en skurk. American Ninja måske. Har aldrig kunne finde den igen.
#9 Thomas
2016-12-31 17:51
Der må jeg melde pas. Men glæd dig til imorgen, hvor Mr. Robot skal en tur gennem maskineriet.
#10 doubleD
2017-01-03 16:46
Absolut en klassiker!
Log ind eller opret en bruger for at kunne kommentere